29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ: Прави сме! Опозицията: Магистралите не решават проблема с глада

2012-09-04 15:26:34
С атаки към управлението на ГЕРБ стартира първият работен ден на парламента след лятната ваканция. В декларации политическите партии очертаха основните приоритети през новия политически сезон. 

Управляващите очертаха розово бъдеще, а опозицията ги обвини в предизборен популизъм. 

Увеличение на доходите на българските граждани, приемането на бюджета за 2013 г., здравеопазването, образованието, развитието и интеграцията на регионите са сред приоритетите пред ПГ на ГЕРБ. Управляващите са категорични, че ще изпълнят поетите ангажименти към избирателите. 

„Само по този начин ще изпълним гражданския си дълг, ще върнем доверието в политиците и заедно ще изведем България на полагащото й се място в голямото европейско семейство“, посочи шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той поиска от парламентарно представените партии да критикуват, но и да предлагат алтернативни решения, базирани на обективните възможности на държавата. 

ГЕРБ са решени и да продължат промяната на съдебната система. Новата сесия съвпада с началото на изслушването на кандидатите за членове на новия ВСС, напомни Красимир Велчев. 

Той добави, че новата процедура по избор е най-прозрачната и публичната досега. Консенсусът по голяма част от предлаганите промени в Избирателния кодекс ще даде възможност за навременно прецизиране на предизборните правила - основа за честни избори, убедени са още депутатите от управляващото мнозинство. 

"Навлизайки в четвъртата година от мандата, сме още по-единни и силни, убедени в правотата на действията си. Уверени сме във възможностите си, всичко, което правим, се вижда от хората", завърши председателят на групата на ГЕРБ. 

Според ДПС обаче единственото добро, което оттук нататък може да направи 41-то народно събрание за страната, е незабавно да се разпусне, за да се организират предсрочни избори през късната есен. 

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан е категоричен, че каквито и приоритети да заяви това правителство, те няма да станат.

„Правителствената политика продължава да се лута без посоки. Мандатът на ГЕРБ започна със Симеон Дянковите закани за влизане в Еврозоната. Икономиката е болна, болно е обществото, болна е самата демокрация. Правителството не може да предложи нито една мярка за решение,“ критикува още Местан. 

По думите му бедността обхваща все по-големи социални кръгове и никоя магистрала няма да реши проблема с глада.

„Няма как за три години да сте замразили заплатите и пенсиите и едва през последната година предизборно да развържете кесията. Откъде? В реалния живот фалитите са десетки хиляди. Навлизаме в годината на популизма. Ще властва демагогията за сметка на икономическия растеж”, добави Местан.

„ГЕРБ следва максимата – не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря“, обяви от трибуната и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той декларира, че левицата ще бъде яростна и категорична опозиция на това безобразно управление. По думите му плануваното от ГЕРБ увеличение на доходите имало само предизборна цел. 

„Това е чиста демагогия, защото повече от три години замразихте масово доходите на българските граждани, което означава обедняване. Когато се хвалите за финансите, трябва да кажете цялата истина – има 5 милиарда нови дългове. 27% от българските граждани биха напуснали незабавно България при първа възможност”, каза още Сергей Станишев.

Той декларира, че БСП има 10 ключови приоритета, като първият е референдумът за АЕЦ „Белене“. 

„Няма как да не се направи сравнение между пустинния пейзаж, в който превърнахте страната всички вие след управленията си през последните 20 години, и всекидневно променящата се България днес. Едва ли има човек, който би избрал вашето управление пред строящите се нови магистрали, пътища, спортни зали, стадиони, метро, паркове, кръстовища на няколко нива, музеи и още много неща, които вие не можахте да направите”, контрира обаче Красимир Велчев от ГЕРБ. 

Синята коалиция пък оцени икономическата политика на ГЕРБ и на правителството като неуспешна заради 
нарастването на цените, на безработицата, влошаването на икономическите показатели. 

„Кабинетът поема по един още по-популистки път, път на леви решения“, предупредиха от СК.  

По традиция колоритно изказване направи лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който поиска минималната пенсия да стане 500 лева, а  минималната заплата 1000 лева. 

„Това, ако не можете да го направите, станете домоуправители“, посъветва националистът. Партия „Атака” е тази, която ще продължи да настоява в своята политика за отстояване на българското достойнство”, добави Сидеров. 

По думите му има колониално присъствие в България на чужди монополисти. „В парламента липсват представители на правителството. Борисов вероятно е зает, може би „Бистришките тигри” имат мач в момента”, предположи лидерът на „Атака“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати