29 Март 2024 г. Петък

Аюрведа е лечение и познание

2010-08-13 09:44:30
Свикнали сме да смятаме, че болестите се появяват заедно с първите симптоми. Най-древната практикувана до днес медицинска система в света обаче казва друго - всяка болест е резултат от нарушения баланс на жизнените енергии и ако механизмът се познава и контролира, болестите могат да бъдат прогнозирани и предотвратени.

Симптомите са белег не на започващо, а на вече развито заболяване, а пътят към излекуването минава именно през възстановяване и поддържане на нарушеното равновесие. Така аюрведа дешифрира тайнствата на човешкото битие, на душевното и физическото здраве и прилага лечебните методи, описани във Ведите още преди 5000 години, а днес резултатите се доказват и с инструментите на модерната медицина.

Затова  интересът към аюрведичното познание расте – в Индийския национален институт през 6-годишна специализация преминават лекари от цял свят, за да получат степен „доктор по аюрведична медицина”, а Световната здравна организация я нарежда сред най-ефективните алтернативни системи за повлияване на здравето.

Като се базира на осем основни метода, аюрведа диагностиката открива вероятността от развитието на дадено заболяване, а не констатира вече възникналото.

Комбинираният подход включва индикатори като пулса, езика, очите, ноктите, дори формата на лицето, които се съчетават и със съвременните лабораторни методи за изследване, каза проф. Радей Шиям, директор на голяма индийска болница за аюрведично лечение.

Пулсът например е индикатор за енергийния баланс в организма, като могат да бъдат различени 57 типа пулс. Нарушеният баланс означава натрупване на токсини, които от своя страна причиняват болестите. Затова аюрведа лекува многобройни страдания – запек, колит, акне, екзема, псориазис, хормонален дисбаланс, наднормено тегло и т.н. именно чрез извеждане на токсините от тялото. Това се постига с изцяло природни средства като маслени масажи, пречистващи техники, аюрведични препарати.

Смята се, че езикът е огледало на коремните органи и показва някои страдания като язва, чернодробни заболявания, запек. Очите също говорят много – чрез тях могат да се прогнозират сърдечни, чернодробни, бъбречни заболявания. За наличието на някои болести говори дори само лицето, ако лечителят е подготвен да „чете” по него.

„Според аюрведа всички болести тръгват от неправилно хранене. Нещо повече – някои от тях могат да бъдат излекувани дори само с промяна на хранителните навици”, подчерта проф. Шиям. 

Аюрведа е фокусирана върху забавяне на стареенето и здравето в напреднала възраст. Препоръчват се определени билкови и диетични режими, но върху начина на живот акцентът е особено силен. Ранното лягане и ставането рано сутрин е в неподозирана степен благотворно за здравето. Преди вечерната баня се препоръчва самомасаж на цялото тяло с билкови масла. Добрият сън е желязно правило в аюрведа, а за него помага йога позата, при която се лежи с леко отворени крака, раздалечени от тялото ръце и пълно отпускане.

Има заболявания, които са специфично обвързани с неправилния начин на живот. За балансирането му се препоръчва йога, физически упражнения, масажи, разтоварване на нервната система със специални маслени процедури.

Хилядите прастари рецепти на аюрведа представляват цяла философия. Древните са опитвали да копират природата, затова в един продукт има до 50 различни съставни части. Няма препарат, чиито съставки да са с еднопосочен ефект – например ако действието е разхлабващо, винаги има и компонент с противоположни свойства. Задължително се съдържат и вещества, подпомагащи усвояването.

„Лечението по аюрведа се съпровожда с тотална смяна на начина на живот, на хранене, на мислене, на душевна и емоционална нагласа. Важното е да сме добронамерени, безкористни и да мислим  за Бог. Тогава ще бъдем и по-здрави”, обобщи проф. Шиям.

източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати