23 Април 2024 г. Вторник

Франция започна. За седмица срути 40 ромски гета

2010-08-13 09:27:50

Над 40 нелегални ромски лагера са били ликвидирани за седмица във Франция, съобщи в Лион френският вътрешен министър Брис Ортфьо.

"Около 700 души трябва да бъдат върнати в Румъния или България", допълни той на пресконференция, уточнявайки, че те ще бъдат експулсирани със "специално наети самолети".

Ортфьо каза още, че ще се срещне "следващата седмица" в Париж с двама членове на румънското правителство – новоназначения държавен секретар за реинтеграцията на ромите и държавния секретар по реда и обществената сигурност на северната ни съседка.

Министърът настоява румънски полицаи да "пристигнат възможно най-скоро" във Франция, за да "помогнат на френските полицаи и жандармеристи", съобщи АФП.

В края на юли Ортфьо съобщи, че половината от незаконните ромски лагери, които са общо около 300, ще бъдат разрушени за три месеца.

Ромите, "извършили посегателства срещу имуществото и измами", ще бъдат експулсирани "почти незабавно", зарече се тогава той.

Според статистически данни във Франция живеят около 15 000 роми от Балканите.

Междувременно родната партия ДРОМ съобщи, че ще сезира ЕК заради намерението на Франция да експулсира български роми от територията си.

От партията възнамеряват през есента да поискат срещи с представители на всички евроинституции заради проблема.

Според лидера на ДРОМ и общински съветник от ГЕРБ Илия Илиев идеята на Франция нарушава клаузи от договора на България за присъединяване към ЕС.

Според договореностите всички български граждани имат право на свободно движение и пребиваване в страните членки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати