19 Април 2024 г. Петък

Борисов бил като Виденов, скочиха от ДСБ

2012-08-07 10:11:30

Гръбнакът на националната икономическа инфраструктура – НЕК, “Булгаргаз“ и БДЖ, са жертва на политиката на правителството, което задържа цените, обясниха от ДСБ.

Според тъмносините големите предприятия са пострадали сериозно от политиката на ГЕРБ. По думите на Димитър Бъчваров, член на ръководството на партията, чрез Държавната комисия за енергийно и водно регулиране кабинетът е натиснал НЕК и “Булгаргаз“ да продават енергията на по-ниски цени, отколкото я купуват.

Състоянието на трите държавни предприятие е безпрецедентно влошено и няма изгледи да се подобри, категоричен бе Бъчваров.

 

ДСБ настояват  за спешни мерки от страна на премиера Бойко Борисов. Тъмносините искат смяна на вътрешния министър Цветан Цветанов, икономическия министър Делян Добрев, финансовия министър Симеон Дянков и министъра на транспорта Ивайло Московски.

От ДСБ изразиха съмнение, че Борисов ще се заеме с рокадите. Десните обаче били готови да предложат нови икономически политики.

На въпрос на Dnes.bg как смятат да наложат новите политики, зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев обясни, че те ще предложат идеите си на избирателите на парламентарните избори през 2013, а не на правителството, защото не виждат желание за промяна в ГЕРБ.

Тъмносините отхвърлиха идеята за предсрочни избори.

“Не е по силите ни, дори да го искаме“, обясни Кънев.

От ДСБ бяха много остри в критиките си и обявиха, че правителството се намира в пълна безизходица. “В рамките само на едни месец ръководството на БДЖ, НЕК и “Булгаргаз“ обявиха , че са в критично финансово състояние“, обясниха тъмносините.

От партията на Иван Костов дори заговориха за застрашаване на националната сигурност. Според тях провалът и некомпетентността на ГЕРБ да реформират и оздравят финансово ключовите държавни предприятия като БДЖ, НЕК и “Булгаргаз“ застрашава национланата сигурност.

ДСБ направиха и паралел между управлението на Бойко Борисов и това на Жан Виденов. По техни думи се възраждат практики от времето на кабинета на Виденов за приватизация на печалбите и национализация на загубите, известни още като “източване на входа и на изхода“.

Според тъмносините тези практики облагодетелстват монополите на пазара.

Десните изразиха притеснения, че довеждането на БДЖ, НЕК и “Булгаргаз“ на ръба на фалита ще влоши кредитния рейтинг на страната и усилията от политиката на “затягане на коланите“ на ГЕРБ ще бъдат пропилени.

ДСБ не пропуснаха да разкритикуват и идеята за референдум за бъдещето на АЕЦ “Белене“. Според тъмносините премиерът Бойко Борисов влиза в тона на БСП, за да извлече политически облаги.

По техни думи подобно общонационално допитване би било незаконно, защото референдум е позволен само по въпроси от компетентността на Народното събрание. От партията на Иван Костов предупредиха финансовия министър Симеон Дянков да внимава да не отпусне пари за незаконен референдум, защото това подлежи на санкции.

Изказванията на ДСБ за тежкото състояние на БДЖ, НЕК и “Булгаргаз“ идват само ден след като стана ясно, че железниците ще получат държавната си субсидия и няма да се стигне до съкращаване на влакове и работници.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати