Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 14
Начало arrow България arrow Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

  Print E-mail
2012-07-31 08:17:29
източник: dnes.bg

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов. 

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража. 

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът. 

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата. 

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов.  

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?