29 Март 2024 г. Петък

Кунева не е оптимист, че другият ВСС ще е по-различен

2012-07-16 15:48:51

Не съм убедена, че следващият Висш съдебен съвет ще бъде по-различен от сегашния, коментира председателят на сдружение "България на гражданите“ Меглена Кунева.

Според нея въпросът е в критериите за избор.

Кунева каза, че не би искала уволнената от ВСС съдийка от Софийския градски съд Мирослава Тодорова да се нареди сред загубените хора за съдебна система.

"Познавам я само от публичните й изяви, но ми прави впечатление на достоен човек", посочи тя. Не ми харесва, че си играят на добро и лошо ченге, всъщност на лошо и още по-лошо ченге", коментира Кунева.

"Да се представи на съдия Тодорова като милост едно преразглеждане на решението на ВСС, още повече, че те нямат право да го направят, няма да поправи раните", смята тя.

Казусът с Мирослава Тодорова показва нагледно какво се случва, ВСС изпълнява политическо поръчение, посочи секретарят на сдружението Йонко Грозев.

 

"Системата е в такава степен корумпирана и недобре работеща, че не можеш да си почтен професионалист и да вършиш работата си добре. Който не слуша, го затрупват с работа, за да сгреши, а после го бият по устав, както в момента се случва със съдия Тодорова", коментира той.

Сдружението се обяви за запазване на механизма за мониторинг от ЕК в областта правосъдие и вътрешен ред.

"Предоговаряне на механизма сега не е добра идея, прекалено сме слаби. Не съм сигурна в нашата зрялост", добави тя.

Този път трябва да прочетем много внимателно техническата част на доклада, посочи тя и изрази съмнения, че върху политическата оценка ще бъде упражнен политически натиск.

"Изненадана съм, че дни преди доклада министър-председателят отиде в Брюксел", коментира Кунева и отбеляза, че подобно посещение е допустимо месец преди това. Механизмът може да бъде променен по друг начин, не чрез ухажване или сплашване на ЕК, заяви Кунева.

Тя отбеляза, че в началото правителството е имало кредит на доверие от ЕК, но това е като пясъчен часовник - изтича.

"Но на третата година не можеш да се оправдаваш с наследеното, нито че си нов, нито да оправдаваш безобразията с участието на изпълнителната власт”, категорична е Кунева.

Според нея в съдебната система може да се създаде междуведомствен съвет с участието на неправителствени организации, подобно на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тогава можело да се мисли и за отпадане на механизма по правосъдие и вътрешен ред. 

Йонко Грозев обясни, че идеята е междуведомственият съвет да подпомага съдебната реформа. Друго предложение на сдружението е създаването на Висш прокурорски съвет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати