20 Април 2024 г. Събота

3 г. условно за съдийка, хваната с подкуп

2012-07-16 10:52:10
Софийският градски съд осъди бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова на три години условно с пет години изпитателен срок.
Цветкова беше призната за виновна, че е взела 10 000 лв. подкуп, за да реши дело по определен начин. Съдът обаче я оправда по другото обвинение за вземане на подкуп от 60 000 лева, но пък й наложи глоба oт 10 000 лева. 
Анелия Цветкова беше задържана на 17 юли 2008 г. във Варна в момент на получаване на 10 000 белязани лева.
Според прокуратурата те били част от поискани 90 хиляди лева за решаването на четири фирмени дела в полза на строителния предприемач Стефан Стефанов и на сина му Георги Стефанов.
Тогава при обиск в апартамента й на различни места бяха намерени огромни суми – 88 500 лева, 28 900 евро, 3270 долара и 400 грама злато. Решението на СГС може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.
Според версията на Цветкова цялата акция и последвалото дело е инициирано от Стефан Стефанов – неин бивш любовник, който така и не приел раздялата им.
На едно от заседанията на съда шефката на Окръжния съд във Варна Ванухи Аракелян заяви, че разривът между Цветкова и Стефанов започнал, когато Цветкова отказала да назначи за съдебен администратор сина на Стефанов.
След като двамата окончателно се разделили в средата на юни 2008 г., подсъдимата била много разстроена и се притеснявала бизнесменът да не посегне на нея и детето й.
Месец по-късно последвал и арестът й. След като бе освободена под гаранция, Цветкова се видяла с него и го попитала защо й е причинил това, а той й отговорил, че искал да й отмъсти. Първо искал да убие нея, после сина й, но накрая се сетил, че много държи на кариерата, и затова й спретнал постановката с подкупа, стана ясно по време на съдебните заседания по процеса, който продължи 3 г.
В крайна сметка синът Георги Стефанов се отказа от показанията си, които уличават Цветкова. Той заяви, че е бил принуден да напише лъжлив сигнал срещу Цветкова. Иначе баща му - бизнесменът Стефан Стефанов, щял да бъде задържан.
На 13 май 2009 г. пък Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдийката.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати