Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 3
Начало arrow Здраве arrow Помогни някому, за да си по-здрав

Помогни някому, за да си по-здрав

  Print E-mail
2010-08-10 08:43:40
източник: health.bg

Изглежда парадоксално на пръв поглед, но страдащите от депресия или емоционални проблеми, които по принцип не са много загрижени как да помагат на другите, може да получат облекчение и лек, ако бъдат насочени именно в такива дейности.

Проф. Рейчъл Касиди от Уелския университет, която провела изследване с доброволци, изброява немалко аргумента в полза на твърдението, че помагайки на други хора, които се нуждаят истински от това, започваме да гледаме на своите собствени проблеми от друг ъгъл. Това пък се отразява благотворно на здравето.

Подобрява се субективното усещане за личното житейско благополучие. Според резултатите от изследването, доброволците освен всичко друго, оценявали по-високо и здравословното си състояние.

Възстановява се и се повишава и самочувствието, защото човек вижда, че има какво да допринесе – това неутрализира усещането за безполезност и безсмислие, което съпровожда депресивните състояния.

Помагайки на другите, индивидът по-лесно се справя със стреса, посочва проф. Касиди. Нещо повече - нейното проучване стига и до още един много интересен извод –  помощта за друг е начин и да се удължи животът.

Безспорно изчезва или поне силно намалява чувството за самота и изолираност. Подобрява се климатът в семейството, като особено по-възрастните излизат от зациклянето около битовите си проблеми.

Да помагаш някому осмисля живота – а според психолозите един от големите емоционални проблеми на съвременния човек е именно как да се измъкне от натрапчивия, понякога придобиващ зловещи последици въпрос „А какъв е смисълът на всичко, което правя?”.

Проф. Касиди установява още, че паралелно с оказваната някому помощ, човек се учи да бъде по-състрадателен, да разбира другите, да им съчувства. А е известно, че това качество е особено важно условие за добрата социализация и оттам за субективното усещане за благополучие. 

И накрая, но не на последно място, изводите от проучването сочат - докато е в помощ на друг, индивидът се учи да бъде благодарен за това, което има и което не е оценявал достатъчно до момента – и в материален, и в духовен план.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голяма част от ...
  Новини През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За последните 24 ...
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?