28 Март 2024 г. Четвъртък

Вариант 1 поти зрелостниците на втората матура

2012-05-23 07:06:28

Вариант "1", от два изпитни варианта, беше изтеглен за вторите държавни зрелостни изпити по 13 предмета по избор на зрелостниците, които започнаха точно в 8.00 ч. и продължават четири астрономически часа.

Днес в цялата страна ще има и държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване по математика в седми клас, без област Перник, тъй като във вторник вечер след 20.00 ч. имаше няколко вторични труса, два от които бяха с магнитуд около 3 по Рихтер, обяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Тя добави, че това е наложило свикването на кризисния щаб в Перник от премиера Бойко Борисов в 23.00 ч. снощи на това заседание са присъствали министрите Сергей Игнатов и Лиляна Павлова.

Тогава е взето и решението за отмяна на държавните изпити и за националното външно оценяване в седми клас в Перник, отбеляза Дамянова.

 

По думите на Дамянова зрелостниците в Перник са около 1000, също около 1000 са и учениците в седми клас.

На 29 май учениците от 12-и клас от Перник ще се явят на вторите матури, но още се обсъжда изпитът по математика за седми клас дали е възможно да бъде в понеделник, на 28 май, заяви Милена Дамянова.

Тя бе категорична, че учениците от Перник на тези изпити ще решават други задачи и няма как да решават тези тестове, които се паднаха днес.

Иначе като цяло най-много зрелостници са заявили, че ще се явят на днешната матура по "География и икономика", по "Английски език", по "Философия" и по "Биология", отбеляза Милена Дамянова.

Тя уточни, че по предварителни данни общият брой на зрелостниците, които трябваше днес да се явят на матури днес по 13 предмета, е 67 980, но от тях има недопуснати кандитати, както и тези около 1000 зрелостници от Перник.

Националното външно оценяване по математика в седми клас започва от 10.00 ч.

За първи път през тази година матурите за 12-и клас и изпитите в седми клас са в едни и същи дни, за да се пести учебно време.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати