19 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев обясни в СУ за двете монети на еврочленството

2012-05-09 14:34:36

Членството в Европейския съюз има две монети - едната е да си солидарен, другата е да си отговорен. 
България, за да е отговорен член на съюза, със сигурност трябва да направи още много реформи. (Може би държавният глава е имал предвид "две страни на монетата", б.р.)

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на публична лекция на тема „Изчерпан ли е европейският опит", която се проведе в СУ „Св. Климент Охридски" по случайДеня на Европа.
В аулата на университета дойде и еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева, много студенти и посланици.

Младенов призова да подгоним вятъра
Още...

Държавният глава подчерта, че трябва да се доведе до крайусещането на обществото за справедливост чрез една добре работеща система на правораздаване.

Плевнелиев изтъкна, че от особено значение е да се „Ние сме последни по инвестиции и иновации. В 21 век, освен земята, магистралите, машините, основното средство за труд е човешкото знание. Затова ние трябва да го развиваме, за да бъдем конкурентоспособни и ефективни", заяви още държавният глава и допълни, че за да стане това обаче, България има още много какво да направи.

Той не скри гордостта си от факта, че България е символ на много сериозни успехи в Европа, подчертавайки, че страната ни единствена през последните 10 години е успяла да намали дълга си от 100 на 16%. „Можем да дадем много лекции на много държави в Европа, които тепърва ще трябва да направят това", заяви с усмивка Росен Плевнелиев.

Той добави още, че българската външна политика вече се пренастройва, „изпращаме компетентни посланици и стартираме много инициативи в държави, извън ЕС".

В коментар за позицията на новия френски президент Франсоа Оланд относно Пакта за фискална дисциплина, Плевнелиев бе категоричен, че когато една държава сложи подписа си под какъвто и да е документ, най-лошият сигнал, който би могла да изпрати към света, е да се отметне от него.
„България ще бъде отговорен член на ЕС и след като сме подписали Пакта - ще го изпълняваме", заяви той и допълни, че България е пример за отговорно и устойчиво управление на публичните финанси, което е изцяло в интерес на бъдещото поколение.

От своя страна еврокомисар Кристалина Георгиева също подчерта, че ни предстои дълъг път в утвърждаването ни като отговорен член на Съюза. Като успех тя отчете, че сме преодолели трудностите в усвояването на евросредствата, както и че имаме положително отношение към Европа и носим отговорностите си в ЕС.

Георгиева изтъкна обаче, че имаме за довършване и много реформи - в образованието, здравеопазването. По думите й тревожна е покачващата се безработица в страната и затова усилията трябва да бъдат насочени към създаване на нови работни места.

„Правителството прави нещо в тази насока и това е системата за енергийна ефективност, насочена към малкия и средния бизнес, подчерта Георгиева и добави, че обезателно трябва да се създадат условия да може тези предприятия да си стъпят на краката, тъй като именно те дават 99% от работните места в частния бизнес", посочи още еврокомисарят.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати