Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow България arrow Да отменим осъждането на Възродителния процес, поиска Атака

Да отменим осъждането на Възродителния процес, поиска Атака

  Print E-mail
2012-05-07 14:14:50
източник: news.bg

Атака настоява парламентът да отмени декларацията, осъждаща т. нар. Възродителен процес. Десислав Чуколов напомни, че в първия работен на депутатите тази година беше приета декларация, предложена от Синята коалиция и подкрепена от ГЕРБ и ДПС, с която се осъжда насилственатаасимилация на българските мюсюлмани.

По думите му тя е изработена от Сезгин Мюмюн, под давление на службите от Анкара, и е предадена на Иван Костов, който я внася в парламента и впоследствие е приета.
По този начин се отключват възможности за блокиране на преговорите за обезщетяване на потомците на тракийски бежанци съгласно клаузите на Ангорския договор, подчерта националистът и уточни, че става въпрос за 10 милиарда долара, които Турция ни дължи.

Освен това декларацията дава правно основание на Турция да търси обезщетения за „мнимите жертви на етническо прочистване", категорични са в Атака.
Чуколов подчерта, че декларацията позволява България да бъде съдена в съда за правата на човека в Хага и изтъкна, че парламентът трябва да преразгледа своята позиция и да отмени декларацията. Проект за решение на парламента за отмяна на декларацията е внесено от Атака на 24 април.

От партията съобщиха още, че ще инициират парламентарно питане към образователния министър Сергей Игнатов относно идеята на Мюмюн за създаване в България на Балкански университет, където преподаването ще става само на турски език.
Чуколов поясни, че в Атака имали информация, че в близките седмици просветният министър щял да отговори утвърдително на това искане.

Помолен да коментира случая с нападението над българския посланик в Македония, лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че българската държава не реагира адекватно. Трябва да се бойкотират всички отношения с т.нар. държава Македония и България да заяви, че няма да подкрепи членството й в НАТО и ЕС, категоричен бе той.
Сидеров упрекна премиера Борисов, че с лека ръка дава уверения, че ще подкрепим Скопие в тази насока и предупреди, че ако го направи, това ще е национално предателство.

Сидеров определи като национално предателство и приетата декларация за Възродителния процес и сближаването на ГЕРБ с ДПС.

Видяхме как ГЕРБ и ДПС заедно отхвърлиха Закона за българския език, изтъкна той и коментира, че това е много опасна тенденция. Според него тя означава, че се подготвя участието на ДПС за следващия парламент или се подготвя заместител на ДПС за следващото управление.

Сидеров подчерта, че е необходима партия като Атака за следващия парламент за противовес на тази тенденция.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?