19 Април 2024 г. Петък

Сдържаният Оланд срещу хищника Саркози

2012-05-03 08:21:01

Ожесточен предизборен телевизионен дебат, продължил два часа и половина, се състоя между кандидатите за президент на Франция Франсоа Оланд и Никола Саркози преди втория тур на изборите на 6 май.

Двамата спориха кой е по-голям обединител на френския народ и за икономическата ситуация във Франция.

"Искам да съм президентът на обединението. Французите бяха противопоставени един на друг, разделени, аз искам да ги обединя. Това е промяната, която предлагам", посочи Оланд и подчерта, че иска да бъде още президентът на икономическото съживяване и на справедливостта.

В отговор на което Саркози подчерта, че има доказателство, че именно той е способен да обединява народа.

"През петгодишния ми мандат никога нямаше насилие", подчерта Саркози. "Така че има хора, които говорят за обединение и хора, които го постигнаха", посочи той.

Двамата кандидати за президент дискутираха и икономическата ситуация. Оланд мина в офанзива по въпроса за покачването на броя на безработните по време на мандата на Саркози и направи паралел със ситуацията в Германия.

"У нас безработицата нарасна, конкурентноспособността ни се влоши. Германия се справя по-добре от нас", заяви Оланд.

"Но Германия прилага политика, която е точно обратното на политиката, която вие предлагате на французите", посочи Саркози, визирайки, че в Германия вече действа златното правило за бюджетния дефицит.

Тогава Оланд го упрекна, че винаги твърди, че за нищо не е виновен и че каквото и да стане, Саркози винаги е доволен.

"Господин Саркози, трудно ще можете да минете вече за жертва, да се правите, че грешката не е ваша, да бъдете все изкупителната жертва, да казвате, че за нищо не сте виновен и че кризата ви е връхлетяла", атакува Оланд. "Това е лъжа", посочи пък Саркози.

Няколко пъти настоящият държавен глава използва повода на дебата, за да припомни, че Оланд няма управленчески опит. Саркози обвини Оланд, че винаги си служи с празни формулировки, допълва ДПА. Като доказателство в подкрепа на собствения си опит да управлява петата най-голяма икономика в света Саркози посочи усилията си в борбата с дълговата криза.

"Да не мислете, че е лесно? Та ние избегнахме заличаването на Гърция. Ние избегнахме разпадането на еврото", подчерта Саркози. Той посочи, че е предпазил Франция от още по-лоша участ, докато Оланд повтаряше, че дългът и дефицитът на страната са скочили до рекордни нива, а безработицата е 10 процента.

По въпроса за имиграцията и чужденците Оланд подчерта, че е готов да стигне до референдум относно правото на чужденците от страни извън ЕС да гласуват на местни избори, ако спечели мнозинство в парламента на изборите през юни. Но Саркози подчерта ясно, че "ние не искаме имигрантите да гласуват във Франция".

По темата за мюсюлманите във Франция Оланд подчерта, че няма да толерира, когато стане президент, в страната да има разделение между мъже и жени в общинските басейни, нито в столовете на учрежденията да се предлага храна халал, предаде Франс прес.

Двамата кандидати коментираха и въпроса за ограничаване на броя на имигрантите. Саркози разкритикува онези, които го упрекваха за твърдия му тон за имиграцията, предаде АП.

Тук двамата засегнаха и въпроса за Шенгенската зона за безвизово движение. Саркози заяви, че "Шенген не функционира".

"Ще върнем целевите проверки по границите. Границите не са обидна дума. Границите трябва да се защитават", каза Саркози.

Постепенно тонът се нажежи и дебатът стана доста яростен, отбелязва Франс прес.

Оланд обвини Саркози, че е назначил приближените си навсякъде, във всички учреждения, министерства, префектури, административни органи на властта.

Дебатът между Саркози и Оланд е единственият между двата тура на президентския вот. На първия тур на 22 април Оланд излезе на първо място с 28,6 процента, а Саркози остана на второ място с 27,2 процента.

Допитванията до общественото мнение показват, че на втория тур на 6 май Оланд ще спечели с 53-54 процента, въпреки че разликата между него и Саркози леко се стопи. Ако бъде избран за президент, Оланд ще бъде вторият социалист държавен глава от 1958 г. досега след Франсоа Митеран, припомня ДПА.

Коментатори отбелязаха, че по време на диспута Саркози е заел позата на хищник, наведен повечето време напред, докато Оланд често пъти се е облягал назад на стола си и е повишавал по-малко глас за разлика от Саркози, отбелязва АП. На момент Оланд дори сякаш се е прозял.

Днешният европейски печат коментира дебата между Оланд и Саркози. 

"Саркози не успя да нанесе завършващ удар", е заглавието на "Файненшъл таймс".

Това трябваше да е моментът, в който Никола Саркози най-после ще "разпердушини" Франсоа Оланд в домогването му към френския президентски пост, както се изрази сътрудник на държавния глава.

Социалистическият кандидат обаче прояви изненадваща издръжливост пред атаките на Саркози в близо тричасовия им дебат.

Оланд в нито един момент не допусна да бъде сплашен. Той се прояви като сдържан, спокоен и добре информиран и нямаше нищо против да контраатакува.

Според анализа на в. "Монд" Франсоа Оланд е дошъл в дебата в позицията на фаворит и я е запазил след него.

Не е сигурно, че дебатът ще промени съществено положението при колебаещите се, но прави впечатление, че Оланд в нито един момент не допусна Саркози да го доминира.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати