Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 3
Начало arrow България arrow Найденов се похвали със здрава гърбина, търпял на нападки

Найденов се похвали със здрава гърбина, търпял на нападки

  Print E-mail
2012-04-20 09:13:22
източник: dnes.bg

Ветеринарният и физически контрол по българо-турската граница ще бъде засилен, за да се намали рискът от проникване на болестта шап в страната, обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В сряда правителството се отказа от решението си за изграждане на специална ограда по границата, която да спира преминаването на животни.

 

По думите на Найденов, който днес е на посещение в Царево, едната причина за спиране на проекта е финансова.

Другата е, че в районите, където трябваше да бъде изградено съоръжението, има много защитени видове и зони и една такава ограда би ги застрашила. Министърът допълни, че ограждението би трябвало да мине през частни земи и отчуждаването им ще отнеме много време.

Найденов обясни, че ще се засили физическият контрол както от страна на ветеринарите, така и от страна на горските служби. Той се надява, че средствата, предвидени за спрения проект за оградата, ще бъдат пренасочени за ветеринарните служби.

Според министъра трябва да се вземат и мерки за повишаване на производството на зеленчуци, месо, сирене и млека.

Той обясни, че в момента голяма част от средствата за подпомагане на земеделието от Европейския съюз отиват за зърнопроизводство и така в България се получава монокултурно земеделие.

По думите му няма как да се спре евтиният внос на зеленчуци, но ако се повиши родното производство, страната ни също може да започне да изнася.

Найденов допълни, че правителството иска да промени това в следващия програмен период 2014-2020 година. Той обясни още, че 40% от бюджета на ЕС отиват за земеделие и трябва да се направи всичко възможно тези пари да стигнат до тези, които имат нужда.

По думите на Найденов България трудно може да направи тези промени сама, но ако всички страни от Евросъюза се обединят, те ще се случат.

Днес министър Найденов ще обсъди с рибари как да се спре убиването на делфини по Южното Черноморие. Напоследък зачестиха случаите на изтребване на бозайниците.

Два мъртви делфина бяха открити преди дни край Несебър. Според Найденов това не може да е дело на рибарите и те могат да помогнат за предотвратяването на други подобни случаи.

При посещението си в Царево министърът коментира и проблема с бездомните кучета.

Той обясни, че се чувства поласкан, че 91 организации за защита на животните искат оставката му.

По думите му той е знаел, че нападките ще бъдат персонифицирани срещу него заради внесените промени в Закона за защита на животните, които предвиждат промени в изискванията за изграждане на приюти и по-лесно евтаназиране на бездомните животни.

Найденов заяви, че е трябвало да се появи някой като него, със здрава гърбина, който да поеме тези нападки.

Той обясни, че вече не говори като министър, а като ветеринарен лекар.

По думите на Найденов трябва да се спре проблемът с бездомните кучета и да се отърват хората от това бедствие.

Министърът отново нападна неправителствените организации, като заяви, че там има големи интереси и попита откъде се финансират тези НПО-та.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?