26 Април 2024 г. Петък

20 април е денят на свобода от правителството

2012-04-20 07:17:42
До 20 април данъкоплатците в България ще са спечелили сумата, която дължат на държавата за данъци, и до края на годината ще се трудят изцяло за себе си, напомня Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Датата е символична и показва кога държавният бюджет би се попълнил, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. В България е наричана "ден на свобода от правителството", което съответства на термина на английски език Tax Freedom Day.  

В България този ден традиционно се пада през май. По-ранното му настъпване през последните 3-4 години според ИПИ се дължи до голяма степен на по-ниските приходи след рекордната 2008 г. и появата на бюджетен дефицит. Тоест, държавата уж изземва по-малко, но харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дългове, коментира анализаторът Петър Ганев. Това означава, че от утре до сряда - 25 април, данъкоплатците ще продължат да работя за държавата, за да покрият дефицита за 2012 г.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – сравняват се консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с БВП на страната. Използват се  официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през съответната годината. Помощите не се включват, защото идват главно от еврофондовете.
През 2012 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в бюджета за годината). Следователно през 2012 г. са необходими 111 дни, за да се изработят предвидените 24.8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012-та е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа в полза на държавата.

Тъй като не всички българи работя и плащат данъци, според изчисленията на ИПИ за представителите на средната класа (хората, които плащат данъци, осигуровки и потребяват повече, тоест внасят и по-големи акцизи и ДДС) денят на свобода от правителството ще дойде през лятото.

Фокусът върху бюджетните приходи според авторите на прогнозата носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода. Покрай кризата сериозно пострадаха приходите от ДДС и акцизи, както и от корпоративни данъци, което допълнително измести датата по-рано. Единствено приходите от данъците върху труда (подоходен данък и осигуровки) се задържаха сравнително стабилни.


Ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки, картината е друга – запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен данъци, но покачване на социални осигуровки и минимални осигурителни прагове, покачване на акцизи и имуществени данъци, въвеждане на нови данъци (туристически и върху застрахователните премии), както и сериозно квази данъчно бреме, коментира Петър Ганев. Затова по думите му добросъвестните данъкоплатци губят свободата си за сметка на неплащащите.


Най-много дни през 2012 г. са нужни за попълването на приходите от ДДС – 32 дни. За приходите от акцизи са нужни почти 19 дни, а за осигуровките - 25 дни (17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно). Приходите от подоходните данъци се попълват за 10 дни, а тези от корпоративни данъци за 7 дни. Други 7 дни труд отнема плащането на държавните и общински такси, а три дни - на имуществени данъци.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати