20 Април 2024 г. Събота

Сребърният фонд ще започне да изплаща пенсии чак през 2028 г.

2012-03-22 13:20:56
Фондът за гарантиране на стабилността на пенсионната система, наричан още "Сребърния фонд",  ще започне да изплаща пенсии от 2028 г. вместо от 2018 г., както сега е записано в закона за него. Предстои да се уточни дали годината ще е 2028 или 2029 г.

За това са се споразумели днес синдикатите, работодателите и правителството на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи  лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Сред аргументите на синдиката да предложи тази промяна е започналото в началото на тази година повишаване на пенсионна възраст.

Според Димитров новият срок ще даде възможност да се акумулират повече средства във фонда. Освен това в края на 20-те години се очаква броят на пенсионерите да се увеличи рязко и да надхвърли броя на работещите. Заради последното увеличение на пенсионната възраст очакваната година се е изместила от 2025 на 2028 - 2029 г., каза лидерът на КНСБ

Фондът вече ще може да купува държавни ценни книжа

Още през тази година с промяна в закона фондът да може да инвестира до 30% от средствата си в български държавни ценни книжа (ДЦК), се разбраха членовете на тристранния съвет. По сега действащия закон той може да купува единствено чужди. Този лимит ще расте всяка година с по 10%, докато достигне 70% през 2016 г. Условието, което поставя КНСБ, е да се въведат специални ДЦК и специални аукциони за тях, в които ще може да участва Сребърният фонд и частните пенсионни фондове.

"ДЦК са едни от най-сигурните инструменти за инвестиции и доходността им е по-голяма от това парите да стоят в БНБ, но няма никаква нужда непременно инвестициите в ДЦК да се свързва с плащанията по външния дълг през януари", уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Казваме "Да" на известна либерализация, но под условие, че парите остават в нашата икономика", добави той.  

"България е единствената страна със Сребърен фонд, който има забрана да инвестира в местни финансови инструменти. Няма друг такъв случай, нито в ЕС, нито в света. Ние считаме, че това нелепо ограничение трябва категорично да отпадне и по този начин ще се създадат повече възможности българските пари да работят и за българската индустрия", коментира Васил Велев от Асоциациацията на индустриалния капитал в България.

От 70% на 30% пък ще бъде намален лимитът за инвестиции на средства от фонда в акции на чужди компании. Аргументът и на работодателите, и на синдикатите е в това, че те сега са по-неблагонадежден актив. "Никой не може да гарантира, че акциите на една компания или друга, не дай си, боже, гръцка, са по-безрискови от нашите ДЦК", коментира Димитров.

Държавата и социалните партньори ще са 50:50 в управлението на фонда

Участниците в днешното заседание на тристранката са се договорили също управителният съвет на фонда да се разшири, за да се достигне паритет – 50 % държава и 50 % социални партньори, каза Пламен Димитров. Сега работодателите и синдикатите имат само по 1 представител в ръководството му срещу 4 на държавата – 3 експерти от Министерство на финансите, 1 от социалното плюс управителя на фонда.

По въпроса за пасивността в управлението на Сребърния фонд досега лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза, че "хората в управата на фонда са можели да имат и досега една по-активна и креативна позиция, но явно са си пипали ушите".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати