Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 21
Начало arrow България arrow Вземат лиценза за трансплантации на Правителствена болница

Вземат лиценза за трансплантации на Правителствена болница

  Print E-mail
2012-03-01 12:38:09
източник: dnes.bg

Изпълнителната агенция по трансплантации спира всички трансплантации в болница "Лозенец", съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Болницата не покрива критериите за бъбречни, сърдечни, белодробни и чернодробни трансплантации.

От агенцията отнемат разрешителното докато Правителствена болница не покрие всички изисквания на нормативната уредба.

 

Повод за проверката в болница "Лозенец" станаха сигнали на родители, чиито деца са починали след чернодробни трансплантации в там.

От 2008 г. до 2011 г. в болница "Лозенец" са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина.

Центърът за защита правата в здравеопазването подкрепиха родителите в исканията им и изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването Стефан Константинов с искане за освобождаване на директора на лечебното заведение Любомир Спасов.

Днес от центъра заявиха, че проверката показва, че всички трансплантации в болница "Лозенец" през последните години са извършени в нарушение на действащото законодателство и прокуратурата вече има всички необходими доказателства.

Те допълват, че очакват държавното обвинение, което е сезирано с повече от 5 жалби и сигнали за извършените нарушения, да предприеме предвидените от закона действия за разкриване на виновните лица.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?