25 Април 2024 г. Четвъртък

Финансовите министри на Еврозоната отпуснаха втория заем на Гърция

2012-02-21 07:39:51

Гърция ще получи втори спасителен заем, стана ясно след инфарктно заседание на еврозоната.

Финансовите министри от страните членки обсъждаха до ранните часове на деня плана за спасяване на гръцката икономика.

След маратон от преговори те се договориха за новото споразумение с Атина, което включва отпускане на заем в размер на 130 милиарда евро и отписване на 53,5% от гръцкия дълг, пише в. "Нафтемборики" и цитира думите на премиера Лукас Пападимос, който също присъства на заседанието, че това е "ден от историческо значение".

 

За пазарлъци на заседанието на Еврогрупата пише в. "Та неа". Изданието отбелязва, че фитилът е бил подпален от доклад на тройката инспектори на Европейския съюз и Международния валутен фонд за стабилността на гръцкия дълг.

 

В текста се посочва, че заради икономическия спад - резултат от новите рестриктивни мерки, в замяна на които Гърция получава финансовата помощ, до 2020 г. ще бъдат необходими още между 50 и 100 милиарда евро, за да може икономиката на страната да влезе в релси.

Изданието цитира управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, според която за да бъде постигната целта - намаляване на гръцкия дълг до 120 процента от брутния вътрешен продукт до 2020 г., ще са необходими още средства.

Загубите от 53,5 на сто по гръцките облигации, които са се съгласили да понесат частните кредитори на Атина, ще имат като резултат намаляване на гръцкия дълг със 110 милиарда евро, пише в. "Катимерини". Изданието посочва, че на заседанието на Еврогрупата е имало натиск частните кредитори да понесат по-големи загуби.

Страните членки са се съгласили да намалят значително лихвите по кредитите, получени от Гърция, в рамките на първия спасителен пакет, което ще донесе на Гърция ползи в размер на 6 милиарда евро.

С още 7 милиарда евро ще бъде намален дългът посредством участието на централните банки в страните членки, пише вестникът.

"Ще има задушаващ надзор" на изпълнението на поетите от Гърция ангажименти за реформи, пише в. "Елефтерос типос".

Изданието посочва, че тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд може да се установи за постоянно в Атина. Създава се и сметка, която да обслужва задълженията по дълга, отбелязва вестникът.

Под заглавие "130 милиарда евро с вериги" вестник "Димократия" пише, че в четвъртък през нощта в Атина ще бъде гласуван закон за прилагането на всички искани от кредиторите мерки.

На 12 февруари гръцкият парламент прие серия от рестриктивни мерки, искани от кредиторите в замяна нова финансова помощ.

Гласуването премина с напрежение както във, така и извън сградата на парламента. По улиците на Атина имаше масови демонстрации, преминали в безредици.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати