Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow България arrow Великотърновската митрополия изхарчила 200 бона за имоти

Великотърновската митрополия изхарчила 200 бона за имоти

  Print E-mail
2012-02-13 20:34:20
източник: dnes.bg

Великотърновската митрополия е похарчила 78 хил. лева за апартамент в София, който вече 4 години стои празен. Други 130 хиляди са платени за два апартамента и гараж във Велико Търново.

Това показва проверка на БНТ,  провокирана от изказването на търновския митрополит Григорий, че приоритет на епархията му е социалната дейност.

Великотърноската митрополия е похарчила 78 хиляди лева за апартамент в  престижния столичен квартал "Гео Милев".

Първоначално той е бил собственост на майка и дъщеря. Преди 13 години дъщерята дарява своя дял на митрополията. Останалата част остава собственост на майка й Верка Младенова.

През 2007 година е осъществена замяна между майката, от една страна, и адвокат Димитър Марковски и съпругата му, от друга. Те придобиват дела й, а в замяна според нотариалния акт й дават автомобил Опел Фронтера и 15 хиляди лева.

Мотивът на семейство Марковски да купи само част от апартамент адвокатите обясняват с това, че идеалните части излизат по-евтино заради неблагоприятната перспектива за делба с другия съсобственик.

3 години по-късно, през 2007 г., семейство Марковски продава придобития дял на съсобственика Великотърновска митрополия с представител дядо Григорий.

„Църквата има да прави, тя си е отделна институция, тя не е държавата и вие нямате работа да се занимавате с църквата, както и вашите шефове”, коментира дядо Григорий.

Преди 7 години Великотърновската митрополия заменя 2 хиляди и 800 дка широколисни гори близо до Соколския манастир за почивна станция на морето с драстично по-малка площ - близо 7 дка. 
Според данъчната оценка горите са 5 пъти по-скъпи от имота в курорта Черноморец.

Дядо Григорий обясни, че смята сделката за много изгодна. По думите му духовенството не е могло да добива дърва от гората, а в имота на морето епархията развива социална дейност като дава възможност за почивки.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?