Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow Стандартът "абсолютна необходимост" с грижа за правата на хората

Стандартът "абсолютна необходимост" с грижа за правата на хората

  Print E-mail
2012-02-13 20:27:10
източник: dnes.bg

Въвежда се стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи.

Това е основен акцент в проекта за промени на Закона на МВР, който е публикуван на сайта на вътрешното министерство.

Проектът забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго, съобщават от БХК. 

Законопроектът е дело на работна група под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, която включваше експерти на министерството, прокуратурата, омбудсмана и представители на неправителствения сектор.

Сред тях беше и адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на Българския хелзинкски комитет (БХК) и ръководителка на правната му програма.

 

„Моментът е изключителен. МВР прави нещо съществено ценно за правата на хората. За пръв път тази институция поема честно отговорност за полицейското насилие. Предизвикателството сега е пред другите институции, да подкрепят това достойно усилие. Няма да имат оправдание пред гражданите, ако не го направят”, каза адв. Маргарита Илиева. 

Точно преди една година БХК стартира кампанията си “. На проведената през февруари 2011 г. в София кръгла маса по темата присъствалите представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и на различни правозащитни организации, се съгласиха, че държавата трябва да проведе нужните реформи в законодателството, за да се справи със сериозните проблеми, свързани с полицейското насилие и произвол. 

Тогава БХК представи своя анализ на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за полицейска бруталност срещу България, според който за 12 години ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие. 

Близо 906 000 лева обществени пари е похарчила държавата към оня момент за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства. 

От години ЕСПЧ се произнася, че със самия този закон България нарушава правото на живот. В същото време държавата не реформираше уредбата и практиката, заради които толкова пъти е осъдена.

През май 2011 г. към Министерството на вътрешните работи се създаде работната група със задача да предложи изменения в законодателството, позволяващо на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо. 

- задължение да се преустанови употребата на оръжие незабавно след постигане на нейната законна цел;

- задължение за полицейските органи да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства;

-  правило за предварително планиране на полицейските операции и тяхното контролиране в хода на изпълнението така, че всеки риск за човешкия живот и здраве да е минимален.

В мотивите на законопроекта се отчита, че само промяната в закона няма да е достатъчна, за да се ограничи полицейското насилие. 

Ще бъдат необходими и допълнителни мерки като качествена подготовка на полицейските служители,  структуриране на ефективен и независим орган за разследване на твърдения за превишени правомощия,  своевременни вътрешноведомствени проверки при твърдения за превишени правомощия. 

Нужни са и  възпиращи административни и наказателни санкции за нарушителите. Предвижда сe законът да бъде гласуван и да влезе в сила на 1 юли 2012 година.   

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?