27 Април 2024 г. Събота

Gartner: 15 прогнози за ИТ през следващите 3 години

2012-01-18 15:09:14
Изследователската компания Gartner публикува най-новите си прогнози за развитието на ИТ индустрията и потребностите на ИТ потребителите през следващите няколко години. Основната тенденция, откроена от експертите е, че в близко бъдеще много от установените ИТ модели ще бъдат заменени с нови, тъй като все повече компании избират “цифровия начин на живот”. 

От Gartner систематизират 15 ключови прогнози и препоръчват на ИТ директорите и на всички останали топ мениджъри да отчитат, споменатите тенденции при разработването на стратегиите си за развитие на ИТ през следващите няколко години.  
И така, основните прогнози са:

1. Към 2016 г. повечето потребители в развитите пазари ще разглеждат наличието на уеб-достъп като един от ключовите критерии при избор на личен автомобил. 

2. Към 2014 г. серия от крупни дефолти в Европа ще доведе до краха на една трета от големите банки в региона. 

3. Към 2015 г. 25% от клиентските банкови операции ще се осъществяват с помощта на нови социални уеб услуги и облачни услуги. 

4. Към 2013 г. проникването на iPad сред фармацевтичните дилъри ще достигне 85%, което ще доведе до създаването на голям брой приложения за контрол на доставките и управление на материалните запаси.

5. Към 2016 г., делът на iPad на много пазари ще падне под 50%, тъй като много от корпоративните потребители ще насочат предпочитанията си към конкурентни устройства. 

6. Към 2015 г. 30% от грид проектите ще използват облачни услуги за конвергенцията на приложения, съдържащи големи обеми от данни. 
7. Към 2015 г. 20% от интегрираните системи за управление на доставките ще се разширяват в посока на функционалност, ориентирана към спецификата на медицинската дейност и CRM. 
   
8. Към 2014 г. 30% от американските частни компании в сферата на здравеопазването ще закупят своите доставчици, което ще създаде необходимост от интеграция на бизнес системите от гледна точка на синхронизиране на доставки и финансово управление.  

9. Към 2014 г. поне една социална мрежа ще се наложи като канал за продажби на застрахователни полици. 

10. Към 2016 г. над 5% от операциите за търсене ще се осъществяват от мобилни устройства с помощта на аудио/видео сензори заедно с изписване на ключови фрази. 

11. През 2015 г. 80% от многоканалните внедрявания в ритейл индустрията ще се окажат на границата на провала, тъй като опитвайки се да постигнат по-високо ниво на централизация, компаниите все пак няма да се откажат от продуктово ориентираните си стратегии. 

12. Към 2013 г. стремежът към финансова устойчивост на правителствата в много страни ще доведе до осезателно съкращаване на разходите за ИТ в държавните организации. 

13. Към 2015 г. контекстните промоции ще формират 10% от всички рекламни дейности, осъществявани от производителите на стоки за широко потребление в развитите пазари.

14. До 2015 г. неефективният ИТ мениджмънт и грешките при управление на риска ще станат причина за сериозни сривове в работата на информационните системи в 50% от предприятията. 

15. За да останат конкурентоспособни през 2012 г. и след това, компаниите ще се стремят да бъдат гъвкави и активно да прилагат нови бизнес практики.
източник: cio.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати