Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow България arrow Стачката продължава. Чака ни поне 10-15% по-скъп ток!

Стачката продължава. Чака ни поне 10-15% по-скъп ток!

  Print E-mail
2012-01-17 07:23:58
източник: actualno.com

Трети ден продължава стачката в "Мини Марица-изток", тъй като и вчера не се стигна до споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството.


Според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, ако протестът продължи над един месец, ще има увеличение на цената и за бита, и за индустрията с поне 10-15%. Това може да стане от 1 юли, когато комисията определя цените за период от една година.
Протестиращите искат да получат обещаните премии за добрия добив през миналата година, както и да работят при по-добри условия на труд.
Според ръководството на мините броят на стачкуващите е 79% от всички ангажирани с производствения процес. Това е с 10% по-малко от участвалите в ефективните едночасови протести миналата седмица, според изпълнителният директор Евгени Стойков. Той заяви, че е готов да преговаря, само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите.
От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.
Валентин Вълчев – председател на КНСБ в дружеството, коментира: Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях. Той не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудови правни отношения с него, а щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват. Грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Той ще си понесе отговорността.
Със запасите, които имат 4-те топло електроцентрали могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни. При недостиг на електроенергия или доказани аварии, арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?