16 Април 2024 г. Вторник

Явно на Борисов и зимата му пречи, скочи Станишев

2012-01-12 17:53:05

Лидерът на БСП Сергей Станищев се възмути от съветите на премиера Бойко Борисов към археолозите - да си прибират керемидите на топло и да ги няма. 

Вчера премиерът им се сопна да приключат в най-кратък срок разкопките и проучванията на откритата по трасето на автомагистрала "Струма" тракийска гробница от VІ век пр. н.е.

Борисов заяви, че няма да чака проучванията им до август-септември. "Облечете ватенки, ще сложите калорифери. Има сняг три дни. Ще работят, както всички работници работят в България", нареди премиерът на археолозите. Той добави, че ако е необходимо, регионалният министър Лиляна Павлова "ще идва и ще държи чадър". 

„Неуважението и неразбирането, което Бойко Борисов проявява към труда на археолозите, е просто опит да скрие поредното закононарушение на управляващите. Няма защо правителството да се сърди на едно съсловие заради собствената си некадърност и неспособност да планира елементарни действия, за да не спира строителството на магистрала „Струма“, коментира соцлидерът. 

Той определи като пълни глупости съветите на Борисов към археолозите да работят през зимата на калорифери. Лидерът на БСП напомни, че при ниски температури не може да се извършват археологически проучвания, защото почвите са замръзнали и не се поддават на прецизна обработка, каквато е абсолютно задължителна за археолозите.

„Сезоните не са на подчинение на Министерски съвет. Сега се оказва, че на Борисов и зимата му пречи”, отбеляза Станишев и напомни за безпомощността на правителството при зимната блокада по пътищата.

Според Станишев проблемът идва от липсата на нормално планиране на археологическите проучвания по трасетата за пътища. Той изтъкна, че още през 2009г. Археологическият музей на БАН дава в АПИ списък на всички налични археологически обекти по трасето на всички лотове на „Струма“. Въпреки това обаче чак до есента на 2011 г. не са предприети действия за възлагане на археологически проучвания.

Лидерът на БСП обърна внимание и на друга подробност - при старта на строителството на Лот 1 на АМ Струма през октомври миналата година се оказва, че участък от трасето е изместен с 300 – 400 м и новото трасе засяга голямо селище от I-IV век.

За това обстоятелство АПИ не е информирала по надлежния ред археолoзите и фактически са нарушени действащи закони за културно-историческото наследство.

Лидерът на БСП отбеляза, че подобен проблем има и с участъка от магистрала „Хемус“ между Шумен и Белокопитово. Там строителството стартира през юли 2011 г. без строително разрешение и без археологически проучвания, които и към момента не са възложени от АПИ. 

„Случаят е поредното доказателство, че ГЕРБ си въобразява, че законите не важат за тях, а могат да управляват със заповеди и чрез натиск”, коментира Станишев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати