26 Април 2024 г. Петък

Паднаха шефски "глави" заради снежната блокада

2012-01-08 13:54:05

Снежният хаос в страната стана причина за уволнението на двама от членовете на борда на директорите на дружеството „Автомагистрали" ЕАД - Николов и Антонов. Двамата са уволнени още снощи.

Новината съобщи регионалният министър Лиляна Павлова след свиканото от министър Цветанов извънредно заседание на кризисния щаб в МВР.

По думите на Павлова още от снощи Павлова е променила устава на дружеството, така че отговорността да се носи от едно лице и каза, че днес ще бъде назначено ново ръководство.
По-късно стана ясно, че Председател на Съвета на директорите става Емил Миланов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите - Дафина Станчева, а Александър Филев - член на съвета.

Вътрешният министър Цветан Цветанов разясни, че магистрала „Струма" е била блокирана заради недисциплинирани шофьори, а причината за задръстването по магистралата било неизпълнение на полицейски разпореждания от страна на два тира.

Те не се подчинили и в сложната снежна обстановка продължили да се движат. В последствие закъсали, препречили платното и предизвикали закъсването на над 80 тира, подчерта Цветанов. Той добави, че шофьорите на тези камиони са санкционирани. Санкции ще има и за останалите, които не са изпълнили полицейските разпореждания, като те ще бъдат издирени по регистрационните номера на управляваните от тях превозни средства.

Министърът добави и че поради същите нарушение се е създало и затапване на „Витиня", основните нарушители отново са били шофьори на камиони.

За почистването на магистрала „Хемус" от Агенция „Пътна инфраструктура" и МВР осигурили допълнително техника, съобщи още той и уточни, че в момента пътува роторна техника от летище „София" за разширяване на проходимостта и че се очаква по-късно следобед по магистрала „Хемус" да бъдат освободени и двете ленти за движение.

Цветанов изтъкна, че недисциплинирани са се оказали не само тираджии и с възмущение разказа, че в тежката ситуация се наложило автомобил, без алтернатор, в който пътувало семейство с малко дете, да бъде теглен 4 километра. Колата не е била в изправност и е затруднила работата по почистване на пътя.

Според вътрешния министър заради образуваните задръствания и продължаващия снеговалеж, било много трудно на снегорините и влекачите да освободят платната от закъсали автомобили и преспи.

По темата за санкциите Алекси Стратиев от „Пътна полиция" поясни, че санкциите за неизпълнение на полицейско разпореждане предвиждат лишаване от право на управление до 6 месеца и глоба от 300 лева.

От своя страна шефът на АПИ Лазар Лазаров каза, че почистването е започнало още на 6 януари и добави, че заради закъсалите тирове и задръстването „Гражданска защита" е успяла да навлезе много трудно с тежката си техника в района. „Влекачът едва успял да извади двата тира. Имало преспи от метър и половина. Били са обявени в медиите обходни маршрути, но това не е намали трафика," каза Лазаров.

Общо от магистрала "Струма" са изтеглени 80 закъсали тира, а на "Хемус" - 105 и 22 автобуса.

От 8.00 часа вчера сутринта до 5.00 тази сутрин на телефон 112 са получени 22 хиляди повиквания и са изпратени 3258 сигнала за аварийни ситуации.

По време на извънредното заседание Цветанов каза, че все ощеостава тежка ситуацията в зимните курорти. Затова на заседанието бяха извикани и представители на икономическото министерство и ВРП-тата.

По думите на Цветанов най-тежка е обстановката във Врачанско и Смолян. Той съобщи, че ЧЕЗ заявили, че работят при пълен капацитет и обяснили, че проблем създават падналите дървета.

В курортите Боровец, Пампорово и Банско имасривове в електроподаването. В неизправност са два електропровода, снабдяващи Боровец. По тези аварии в момента се работи, като се очаква до два часа Боровец вече да има ток.

За Смолян министърът уточни, че екипите на EVN продължават да се борят с падналите дървета, за да се решат проблемите с тока в Чепеларе. Правят се опити за пробив към село Мугла, където има помпени станции за захранване с вода на Пампорово. Нарушено е подаването на ток за помпите за вода и макар че в момента в Пампорово не е спряна водата може да възникне проблем.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати