16 Април 2024 г. Вторник

"Дойче веле": Германия се превръща в старчески дом на ЕС

2012-01-03 07:57:41
Населението на Германия остарява по-бързо от средния показател в Европейския съюз и тази тенденция ще се засилва, съобщи "Дойче веле".

Всеки пети германец вече е над 65-годишна възраст. В същото време жителите на страната раждат по-малко деца, по-рядко се женят и по-често се развеждат от други европейци, допълва публичната медия.

По данни на статистиката в сравнение с 1950г. днес германците над 65 години са два пъти повече. Средната продължителност на живота на родените напоследък момичета ще достигне 82 години и 7 месеца, а на момчетата - 77 години и 7 месеца.

Средната възраст на гражданите на Германия е почти 44 години и застаряването на населението в комбинация с консервативна имиграционна политика и щедър модел на социална държава увеличава натиска върху системите за осигуряване.

По данни на европейската статистическа агенция "Евростат" германците раждат относително малко деца в сравнение с останалите европейци и се женят неохотно.

През 2009г. в Германия са регистрирани 4.6 брака на 1000 жители, което е доста под средното в ЕС. Броят на разводите пък надвишава средностатистическия показател за съюза - 2.3 на хиляда.

Коефициентът на раждаемост е 1.38 деца на жена, което е двойно намаляване за изминалите 60 години и е един от най-ниските показатели в Европа.

Статистиката предупреждава, че в следващите десетилетия положението ще се влоши. "Към 2060г. броят на хората над 65-годишна възраст в ЕС почти ще се удвои, а на тези над 80 години - ще се утрои", се казва в прогнозата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати