19 Април 2024 г. Петък

Дянков пусна гилотината и за парите в ДАНС

2011-12-08 14:48:39

От догодина при пенсионирането си служителите на ДАНС ще получават 15 брутни месечни възнаграждения вместо 20 брутни заплати, както беше досега.

Това приеха депутатите, след като гласуваха промени в ДОО и в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност".

Промените предвиждат при прекратяване на договора и при пенсиониране на служителите в родното ФБР да се изплаща еднократно обезщетение в размер на 75 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 15.

Йордан Бакалов от Синята коалиция посочи, че такава промяна не трябва да се взема само за една от службите за сигурност. Той добави, че към момента има 300 подадени молби за напускане от  служители на ДАНС. Причината - непрекъснатото орязване на средствата й.

Бакалов пресметна, че след тази промяна в обезщетенията, служителите с над 15-годишен стаж ще получават реално не 15 заплати, а 11.

Колегата му Иван Костов добави, че службата има за задача да предупреждава за рисковете пред държавата, но това не може да стане, ако няма нормално финансиране.

Ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Димитър Дъбов от БСП настоя, че трябва да има друг подход към ДАНС, а не непрекъснато орязване на бюджета й.

Според него финансовия министър прави достатъчно, за да бъде притеснена работа на агенцията.

Колегата му Румен Петков го защити и допълни, че реформите трябва да се правят с предвидимост, за е ясно какво ще се случи след 3, 4, или 5 години.

"А не да правим от днес за утре толкова съществени промени, които да се отразят по този начин на тези хора. Става дума за хора, които са поели изключително тежки задължения, при сключването на трудовите си взаимоотношения с държавата. 

Днес вие ги поставяте на нулата и им казваме, че е по-добре да не работят и, че техните служители, които имат по 10, 15 или 18 години трудов стаж, са нежелани от държавата", аргументира се бившият МВР шеф.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати