25 Април 2024 г. Четвъртък

Турски дипломат към ЕС: Сбогувайте се с демокрацията, печатайте пари

2011-12-08 14:07:31
Страните от еврозоната ще трябва да се откажат от традиционната демокрация, а Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да започне да печата пари, ако иска еврото да оцелее. Това коментира турският посланик в Европейския съюз Селим Кунералп пред EUobserver в навечерието на решаващия Европейски съвет. 

"Европейските лидери вървят в правилната посока, като предлагат централен контрол над националните бюджети в замяна на помощ от ЕЦБ... Традиционните демократични структури обаче нямат бъдеще в Европа след кризата", отбеляза Кунералп.

"Ще намаля данъците и ще инвестирам в това или в друго, ще построя ядрени централи или ще похарча пари за възобновяеми енергийни източници, ще построя училища или по-добри болници"Ще направя всичко, което той обещава, даже повече". Така че имате един вид състезание кой ще похарчи повече. Ако разполагате с механизъм (за централен контрол), те няма да могат да го правят", коментира дипломатът.

Според него пред Европа има два варианта - или да запази единната валута с фискален съюз, или да няма европейска валута въобще. Кунералп отбеляза, че германското общество е дало добър пример през последните години, като е запазило ниски заплатите и е гарантирало, че банките отпускат кредити отговорно. "Те са германци... Те са отговорни хора. В Гърция можете да отидете в банката и да заемете пари за ваканция. В Германия можете да вземете заем само за продуктивни цели", допълни той.

Според него, ако в бъдеще европейските институции контролират националните разходи, те ще трябва да вършат по-добре работата си, отколкото в миналото. Като отбеляза признанието на Атина, че години наред е лъгала за дълга и дефицита си, Кунералп подчерта, че служителите на ЕС също трябва да поемат част от вината.

"Е, знаете, гърците са лъгали и това е положението". Да, те може да са лъгали, но вашата работа беше да ги разкриете. Еврокомисията не си вършеше работата правилно и имате нужда от механизъм, който да гарантира, че тя работи коректно и разобличава лъжците", каза дипломатът.

Той е на мнение, че Германия трябва да приеме по-решителна намеса на ЕЦБ в дълговата криза чрез печатане на пари. В крайна сметка германците ще трябва да приемат повече гъвкавост и да позволят да се използва някакъв инструмент, който да означава печатане на пари, допълни Кунералп. По думите му европейците трябва да намалят дълга си на цената на малко повече инфлация.

Посланикът посочи още, че макар турските банки да нямат почти никаква експозиция към лошия дълг в еврозоната, турската икономика ще е в голяма опасност, ако еврото рухне. Общо 50% от турската търговия е с ЕС, 80 на сто от чуждестранните инвестиции и 70% от приходите от туризма също идват от Общността.

"Добре, заслужавате го, защото не ни приемате в ЕС", подчерта Кунералп. В по-оптимистичен тон обаче той отбеляза, че според него медиите създават твърде голяма паника. "Лидерите (на ЕС) не могат да си позволят цялата структура да рухне. Не мога да повярвам, че това ще се случи, така че те накрая ще вземат правилните решения", допълни дипломатът.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати