29 Март 2024 г. Петък

Путин призна необходимостта от диалог с опозицията

2011-12-08 13:58:52

Премиерът на Русия Владимир Путин призна, че е необходимо властта да води диалог с опозиционно настроените граждани и да им предостави възможността да използват конституционните си права, като участват в демонстрации.

", каза Путин на заседание на ръководството на Общоруския народен фронт.

 

"Ако някой наруши закона, органите на властта и правовия ред трябва да настоят за изпълнение на закона с всички законни средства", добави той.

Всички тук чудесно разбират, че "една част от организаторите действат по известен сценарий и си поставят собствени користни политически цели", подчерта Путин.

"Ние с вас обаче знаем и друго - че хората в страната ни не желаят ситуацията да се развие както в Киргизстан или в близкото минало в Украйна. Никой не иска хаос", отбеляза руският премиер. 

Путин предложи да се търси по-строго отговорност от онези, които, намесвайки се в политическия живот в Русия, изпълняват задачи на чужди държави. 

„Когато се вливат пари от чужбина в политическата дейност вътре в страната, това трябва да ни накара да се замислим. Особено недопустимо е да се вливат чуждестранни пари в избирателния процес“, каза Путин. 

Той посочи, че в момента от чужбина в Русия се изпращат стотици милиони долара. 

„Ние не сме против избирателният процес да бъде наблюдаван от чужди наблюдатели. Но когато започнат да монтират някакви вътрешни организации, които са уж наши национални, а по същество работят с чужди пари и играят по музиката на чужда държава в рамките на избирателния процес, това е недопустимо“, каза руският премиер.

Руският премиер даде рязко негативна оценка за изявлението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, коментирала изборите в Русия.

Клинтън "каза, че те са нечестни и несправедливи, макар още да не бе получила материалите на наблюдателите от Бюрото за демократични институции и права на човека" на ОССЕ“, заяви Путин.

По думите му Клинтън "даде тон на някои дейци" в Русия, "подаде сигнал". "Те чуха този сигнал и започнаха активна дейност с подкрепата на Държавния департамент на САЩ", каза той.

Междувременно руска неправителствена организация заяви, че управляващата партия в Русия е получила реално под 30 на сто от гласовете на парламентарните избори в неделя или с 20 процента по-малко, отколкото сочат обявените предварителни резултати. 

Според сайта на движението "Гражданин наблюдател" (http://nabludatel.org) партията на премиера Владимир Путин "Единна Русия", събрала според ЦИК 49,54 на сто от гласовете, фактически е получила 29,8% средно за страната извън Москва, а в столицата - 25,8 на сто.

Това сочи проучване на резултатите от 176 изборни секции, твърди неправителствената организация. Според нея избирателната активност фактически е била 51,5 на сто в Москва и 53 процента в останалата част от страната, докато ЦИК е обявила на сайта си 60,2 на сто.

Стотици души бяха задържани за кратко тези дни по време на протести срещу победата на управляващата партия "Единна Русия" в изборите за Държавна дума на 4 декември.

Полицията грубо разпръсна демонстрациите в Москва и Санкт Петербург и мнозина участници, включително опозиционни лидери, бяха осъдени на по 15 денонощия арест.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати