20 Април 2024 г. Събота

Шенген трябва да бъде преосмислен, смята Саркози

2011-12-02 06:56:49

Френският президент Никола Саркози заяви, че Шенгенското споразумение за свободно движение трябва да бъде преосмислено, предаде Франс прес.

"Не може повече Европа да прилага във вътрешността си принципа за свободно движение, а да не контролира външните си граници. Шенген трябва да бъде преосмислен", заяви Саркози в Тулон в реч за обстановката в ЕС и кризата в еврозоната.

Според него все повече решения в еврозоната трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство.

"Европейската интеграция минава през междуправителственото сътрудничество, защото Европа ще трябва да прави стратегически избори, политически избори", заяви френският президент пред хиляди свои привърженици, събрали се в южния френски град.

Саркози обяви, че ще приеме в понеделник в Париж германския канцлер Ангела Меркел и  двамата заедно ще направят предложения за гарантиране на бъдещето на Европа.

"Франция и Германия след толкова трагедии решиха да обединят съдбите си и да гледат заедно към бъдещето. Отказ от тази стратегия би бил непростим. Когато Германия и Франция са единни, цяла Европа е единна и силна. Когато Франция и Германия са разединени, цяла Европа е разединена и отслабена", каза Саркози.

Той подчерта, че Франция заедно с Германия призовава за "нов европейски договор, който пресъздава и преосмисля организацията на Европа".

"Повече солидарност, повече поета отговорност пред народите от едно истинско икономическо правителство, такава е визията ни за бъдещето на еврозоната и бъдещата реформа на договорите", заяви Саркози.
Германия призовава за изменения в европейските договори за подсилване на бюджетната дисциплина, които според нея са предварително условие за решаване на кризата и категорично отказва да увеличи ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) като играч на финансовите пазари, както настояват Франция и Италия.

Франция е готова да приеме подсилена бюджетна дисциплина и дори увеличен контрол на Европейската комисия над националните бюджети, но иска в замяна по-голяма солидарност между страните от еврозоната чрез разширяване полето на действие на ЕЦБ или издаването на еврооблигации, отбелязва АФП, цитирана от БТА. 

Френският президент заяви, че във Франция се е завърнал страхът, че тя може да загуби контрол над съдбата си заради кризата в еврозоната.

Той каза още, че наближава нов икономически цикъл, който ще е цикъл на намаляване на задлъжнялостта, за да се върне махалото на икономиката към заетостта и производителността.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати