Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 3
Начало arrow Политика arrow Брюксел ни съди заради синьото гориво

Брюксел ни съди заради синьото гориво

  Print E-mail
2011-11-24 17:27:29
източник: dnes.bg

Европейската комисия даде на съд България заради недостатъчно отворения й пазар на газ, който не позволява на всички участници да се конкурират свободно на него. Ако София загуби делото срещу Брюксел, страната е заплашена от сериозни санкции.

Точно днес магистратите в Люксембург издадоха няколко решения, които обричат Полша, Германия и Италия по други дела на глоби от 40 000 - 670 000 евро дневно.

Проблемът на България и на Румъния, която също е дадена на съд, е, че не са приложили изцяло в националните си законодателства новата евродиректива за пазара на газ. 

По-специално се посочва, че заради липсата на техническа възможност за двупосочно движение на газа по всички интерконекторни връзки компании от други европейски държави не могат да участват на българския пазар. 

Това ощетява и потребителите, които не могат да се възползват от по-изгодни предложения на чужди компании, смята комисията. Става въпрос за т. нар. "обратно подаване" - възможност за непрекъснат поток на газ в посока, обратна на тази, по която той обичайно тече.

София взе пари от ЕС за свързването си с Румъния и Гърция през 2009 г., но проектите още не са реализирани.

Брюксел предупреди за този и други неизпълнени ангажименти от правителството преди два месеца и поиска пропуските да бъдат отстранени. 

Тогава шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че България не е заплашена от дело и че няма търговец или добивно предприятие, на които „Булгартрансгаз“ да е отказал достъп до преносната мрежа.

Европейската комисия извърши изненадваща проверка на състоянието на пазара у нас само преди около месец. Целта беше да се установи дали всички доставчици имат достъп до тръбите и дали няма картел за цените, който да ги поддържа необосновано високи за потребителите. 

По неофициални източници проверката е била предизвикана от сигнал на "Овъргаз", че има мълчалив отказ за достъп до мрежата на държавната "Булгартрансгаз".

Досега България не е осъждана от съда на ЕС, базиран в Люксембург. Комисията подаде иск за спешния телефон 112, но той беше оттеглен, след като София осигури работата му.

Еврокомисията даде на правителството последно предупреждение и за прилагане на новите телеком правила. 

Шест месеца след изтичането на крайния срок България още не е информирала Брюксел дали вече гарантира смяната на мобилен оператор в рамките на един работен ден, подробна информация за действителната скорост на предоставяния интернет трафик, както и равен достъп на всички гласови приложения през мобилната телефония. 

Ако до 2 месеца това не бъде сторено, Еврокомисията може даде правителството на съд и за телеком услугите.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?