28 Март 2024 г. Четвъртък

Учени: "Бавна" свръхдоза парацетамол може да ви убие

2011-11-24 08:01:48
Приемането на малко повече от предписаното дневно количество парацетамол може да има фатални последици за здравето. Опасната доза може да е само няколко хапчета повече, вземани редовно в продължение на  дни, седмици или месеци.

Това предупреждение отправиха учени от Единбургския университет в публикация в списание British Journal of Clinical Pharmacology. Те са наблюдавали 161 случая на т.нар. разтеглена във времето свръхдоза при пациенти в университетската болница за срок от 6 години.

Хората, взимащи таблетки срещу хронична болка, не осъзнават, че приемат твърде много и не разпознават симптомите на свръхдозата и пораженията на черния дроб, допълват учените. Според тях това състояние, застрашаващо живота, може лесно да бъде пропуснато и от лекари, и от пациенти.

Специалисти може да не го забележат, защото кръвните проби не показват високо съдържание на парацетамол, засичано при стандартна свръхдоза от поглъщане на няколко хапчета (примерно при опит за самоубийство). Предполагаме, че пациентите с "натрупана свръхдоза" се чувстват по-зле от тези, погълнали сръхколичество наведнъж, казват те.

Една четвърт от анализираните 633 пациенти с предизвикани от парацетамол поражения на черния дроб са показали завишена опасност от развиване на проблеми и с мозъка, дишането, минаване на хемодиализа и дори смърт.

Препоръчителна дозировка

- приемайте медикаменти с парацетамол съгласно инструкциите на опаковката или придружаващата листовка
- обикновено една таблетка съдържа 500 мг
- възрастните могат да взимат 1-2 таблетки парацетамол през 4-6 часа или до 4 пъти дневно
- това означава, че не би трябвало да се гълтат повече от 8 таблетки (4г) за 24 часа
- ако случайно се глътне повече, да се пропуска следващото приемане, така че да се влезе в максимума на дозата за 24 часа
- ако се почувствате зле, потърсете личния си лекар или телефон 112.
В същото време изследователи от лондонския Кингс  колидж и шведския университет Лунд обявиха, че са открили как точно действа парацетамолът в тялото - чрез протеин в нервните клетки, наречен TRPA1.

Очакванията им са, че след като са разбрали принципа, ще може да се търсят обезболяващи, които не са толкова токсични и не предизвикват сериозните усложнения, предизвикани от свръхдоза.

Няколко препоръки

Ако хората страдат от болка и парацетамолът не им помага, те започват да си мислят, че е нужна "ударна доза". По-добре е обаче да се потърси съвет на аптекар за алтернативно обезболяващо или преглед за причините за болката.

Повече парацетамол от препоръчаното няма да намали болката, но може да нанесе сериозни поражения на здравето.

Във времена на грипни епидемии да се внимава с комбинацията от лекарства, защото някои от тях също съдържат парацетамол и е лесно да се погълне повече от препоръчаното. При съмнение, попитайте фармацевта.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати