29 Март 2024 г. Петък

Подписваме споразумение за газовата връзка с Турция

2011-11-19 18:34:10

България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската междусистемна газова връзка, с което ще декларират, че за двете държави проектът е от стратегическо значение.

За това са се договорили енергийните министри на двете страни Трайчо Трайков и Танер Йълдъз в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум в Истанбул, съобщиха от министерството на икономиката, енергетика и туризма.

Трайков и Йълдъз са обсъдили резултати от работата на експертната група, която проучва и прави оценка на техническите и търговски аспекти на преноса на природен газ през Турция за България.

Българо-турската междусистемен газопровод, заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ. Това означава диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България, е заявил за пореден път българският министър.

Тръбата между България и Турция ще бъде с капацитет между 1 и 3 млрд. кубически метра годишно с възможност за удвояване на капацитета. 

По думите на Трайков инвестицията за 77-километровия междусистемен газопровод е относително малка, а ползите за страната ни и за региона са огромни.

С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия до Европа. Затова е важно с политическото споразумение да дадем сигурност на компаниите, че този проект е стратегически за двете правителства и ще бъде реализиран през следващите години, е категоричен българският министър.

От своя страна Йълдъз е информирал българския си колега за подписаният пакет от споразумения за транзит на природен газ между Турция и Азербайджан, който отваря вратите за достъп на азербайджански газ към Европа.

По време на срещата е било обсъдено развитието на проекта "Набуко“, както и новият проект на консорциума Шах Дениз за газопровод, който може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни.

Двамата министри са се договорили да бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод, осигурявайки още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към България заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати