18 Април 2024 г. Четвъртък

Над 34 000 българи годишно заболяват от рак

2011-11-12 08:31:50
Над 34 000 българи се разболяват, а 18 хиляди умират от ракови заболявания на година, по данни на Националния раков регистър. През тази година се очакват новозаболели 36 600 български пациенти, отбелязва доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология, по време на Осмия национален конгрес по онкология, който се провежда в столицата. 

Според специалиста общата заболеваемост от онкологични болести за България е под средната за Европа, но за някои от локализациите страната ни е с по-високи показатели, например рак на маточна шийка, ларинкс, стомах и бял дроб.

Нарастването на случаите на онкологични заболявания е с по-високи темпове сред жените в България, посочва доц. Валерианова. 

Хроничните неинфекциозни болести са водещи в причините за смъртността в света и на тях се дължат повече смъртни случаи на година отколкото на всички останали причини, взети заедно.

От 57 милиона смърти в света през 2008 год., 63 на сто се дължат на тези хроничните неинфекциозни болести – сърдечно-съдови, рак, диабет и хронични белодробни болести. 
Тяхното въздействие ще продължи да нараства със застаряването на населението и прогнозите сочат, че почти 80% от умиранията до 2030 год. ще се появят в страните с нисък и среден доход, сочат данните, представени от експерта.

Ракът е втората по честота причина от хроничните неинфекциозни болести за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Новите случаи на болни от рак до 2030 год. ще бъдат близо 21,4 милиона души в света, като 2/3 от тях ще бъдат в страните с нисък и среден доход. 

Онкологичните заболявания са водеща причина за смъртните случаи и в България и заемат 16 на сто в тяхната структура след болестите на кръвообращението. Над 60 на сто от раковите заболявания са свързани с фактори като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, ниска физическа активност, посочва доц. Здравка Валерианова. 

Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на болестта с 1 милион новозаболели на година и 370 хиляди смъртни случая в света, посочва в доклада си д-р Елена Пиперкова от Специализираната болница за активно лечение по онкология.

Стадият при поставяне на диагнозата е основен прогностичен фактор за ефекта от лечението и преживяемостта на пациента. Ракът на простатата е най-често срещаната локализация при мъжете над 50-годишна възраст, според д-р Цветан Генадиев от болница "Лозенец". По думите му ако болестта се открие в ранен стадий, процесът е лечим с минимални инвазивни методи. 

Ракът на белия дроб се нарежда по честота на първо място сред локализациите, засягащи мъжете, според проф. Дамян Дамянов от УМБАЛ "Царица Йоанна". Над милион и половина нови болни от рак на белия дроб в света се очаква да се диагностицират тази година, каза 
лекарят.

Раковите процеси по време на бременност все още са рядкост, но и техният брой се увеличава, посочи проф. Стефан Иванов, ръководител на Катедра по акушерство и гинекология към Медицинския университет във Варна. Най-важното при диагностиката и лечението на рака, съчетан с бременност, е да се избегне необосновано закъснение на терапията.

За разлика от профилактичните ваксини, терапевтичните ваксини се прилагат при пациенти с вече развито заболяване. В момента 4 противоракови ваксини са одобрени за клинично приложение – две в Швейцария и по една в Русия и САЩ,  посочва доклада си Минчо Милчев, завеждащ Направление стволови хомопоетични клетки към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София. 

Над 20 противотуморни ваксини в момента преминават клинично проучване и се очаква поне пет от тях да бъдат одобрени през следващата година. 

Заболеваемостта от злокачествени заболявания в детска възраст не е много висока – съществува риск 1 на 600 деца да се разболее, според доклада на екип лекари от Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания. Фаталният изход при тези заболявания обаче е висок – заема второ място в причините за детска смъртност след злополуките. 

Съвременните изследвания сочат, че психологичните нарушения при деца, преживели със 
солидни тумори, са 14-20 процента, което означава, че при всяко пето излекувано дете се наблюдават такива затруднения. Според най-високо разпространените са агресия, детски страхове, опозиционни разстройства, трудности в ученето и в усвояването на умения, депресия и др. 

В наши дни повече от 65 на сто от децата със злокачествени тумори могат да бъдат излекувани. Проблем на детската онкология остава изборът на противотуморна терапия с възможно най-минимално странично действие, без компрометиране на качеството на живот на детето, отбелязват специалистите. 

Според доклада на екип лекари от Специализираната болница за активно лечение по онкология онкологичният дистрес е в пряка зависимост със способността на човек да се справи с рака и свързаните с него психични промени. Злокачествените заболявания са мощен стресогенен фактор, засягащ самооценката, работоспособността, желанието и умението да се поддържат социални контакти и др.

Над двеста доклада ще бъдат изнесени в рамките на четиридневния конгрес, който се провежда в резиденция "Бояна". Онколозите се обединяват около идеята да се изработи 
единен стандарт по онкология.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати