29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ скочи срещу "бръснарско ножче" за печати

2011-10-30 17:25:20

Предизборният щаб на ГЕРБ-София подаде жалба до столичната ОИК, а и до ЦИК по повод разпространение на инструкции към представителите на БСП в секционните избирателни комисии. В тях се указва, преди да запечатат печата на СИК за връщане, „да го наранят".  

Това е драстично нарушение на Изборния кодекс и е предпоставка за саботиране и манипулиране на изборните резултати, смятат от ГЕРБ.  

В инструкции на районния съвет на БСП към представителите на левицата в секционните избирателни комисии в столичния район "Искър" се посочва, че те трябва да следят и сигнализират своевременно за наличието на цивилни полицаи във или около избирателните секции.  

Друго любопитно указание е, че председателите на секционните избирателни комисии трябва да си подготвят бръснарско ножче, защото печатите трябва да се нараняват.  

"При подаване на бюлетината непременно я разгръщайте да не е белязана предварително", съветват представителите на БСП в СИК. "След приключване на гласуването (пожелавам да няма удължаване на изборния ден) заключвате стаята и който от застъпниците и наблюдателите е останал – е останал, не пускайте да влизат разни координатори и други подобни", съветват още червените представителите си в СИК в инструкции, разпространени от пресцентъра на ГЕРБ.  

Те са инструктирани още да следят за критериите, по които бюлетини се обявяват за недействителни, и да оспорват тенденциозно тълкуване на законовите указания.  Инструкциите на Районния съвет на БСП в столичния район "Искър" са инициатива на местната партийна структура, коментираха оттам пред "Фокус".   

"Това си е наша инициатива. Събрали сме от първия тур някои неясноти и неразбории и сме се опитали да подпомогнем работата на комисиите, за да няма нарушения. Много от тях бяха за първи път, за първия тур не успяха добре да се обучат по време на официалното обучение на комисиите. Оценихме си някои грешки, че недостатъчно добре сме разяснили някои неща", заявиха от Районния съвет на БСП.   

Предизборният щаб на ГЕРБ-Пазарджик пък подаде жалба до ОИК-Ракитово по повод арогантно отношение и всяване на страх от лица, представящи се за прокурори наблюдатели.  

Лицата са от охраната на Яне Янев, същите заснемат автомобилите на гласуващите и агитират за РЗС, което е изборно нарушение, съобщиха от пресцентъра на управляващата партия.  

Предизборният щаб на ГЕРБ-Нови пазар е подал жалба до ОИК-Нови пазар за агитация.  В секция № 2 в гр. Нови пазар Даниела Миронова, досегашен зам.-кмет на община Нови пазар, агитирала избирателите да гласуват в полза на кандидатпрезидентската двойка на БСП, което е изборно нарушение, твърдят от ГЕРБ. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати