24 Април 2024 г. Сряда

Какво я чака Варна или тъжни записки от един кандидат-кметски дебат

2011-10-25 15:34:56
В неделя третият по големина град в България - Варна, ще трябва да избере новия си кмет на балотаж.

Получените при първото гласуване резултати предвещават тежка битка. Фаворитът на управляващата партия ГЕРБ и претендент за четвърти мандат Кирил Йорданов този път взе едва 30.23% от гласовете в града. Опонентът му - известният като собственик на аптеки и бизнесмен Веселин Марешки получи 18.58% и има сериозен шанс за подкрепа от отпаднали кандидати, както и от уморените от над 10-годишното управляние на Йорданов варненци.

В подобна ситуация в нормалните държави кандидатите се запретват, обикалят града, срещат се с гражданите, говорят за проблемите на града, предлагат решения. Застават пред медиите и спорят по идеите си, за да бъдат разпознати от гласоподавателите като по-подходящи за поста.

Варненци също получиха своя медиен дебат тази сутрин. Ако обаче са очаквали да чуят какво предлагат Кирил Йорданов и Веселин Марешки за бъдещето на т.нар. морска столица, са си загубили времето.

В продължилия около 40 минути диспут думата "община" беше спомената точно шест пъти, а "улици" - два пъти. Думите, които неизбежно съпътстват разговорите за бъдещето на някой град - паркиране, чистота, сигурност, строежи, инфраструктура и осветление, изобщо не бяха произнесени.

Разговорът се въртеше около три основни теми:

- луксозната къща  на Веселин Марешки, построена на концесионирания от него плаж Кабакум и узаконена като "временен обект, предназначен за фитнес" (преди началото на дебата Би Ти ви излъчи кратки видеорепортажи за кандидатите и показа къщата, също там беше напомнено, че листата за общински съветници на партия "Либерален алианс" във Варна се води от сина на Марешки, а съпругата му е на 9-та позиция)

- дали Кирил Йорданов има проблеми с алкохола (въпрос, зададен от Марешки на пресконференцията му след първия тур на изборите в неделя - бел. ред.)

- кой от двамата кандидати се ползва с по-голямо доверие и подкрепа сред варненци

След поредица от обвинения в лъжи и заплахи за съд разговорът някак логично завърши със съгласие по една-единствена тема: оттук нататък Йорданов и Марешки да водят публичните си разговори пред "детектор на лъжата".

Това е текстът на разговора с леки съкращения:

Г-н Марешки, доста конкретни въпроси зададохте в нощта на изборите към г-н Йорданов. Сега бихте ли му ги задали на живо?

В. Марешки: Аз мога да задам много въпроси. Преди да започна с това обаче искам да благодаря на всички варненци, които ме подкрепиха, които подкрепиха и всички тези останали 14 кандидати, които се бяха обявили срещу статуквото и бяха конкуренти на Кирил Йорданов. Цялата тази група от хора, които се явявахме като алтернатива на Кирил Йорданов, събрахме 70% от гласовете на варненци и потвърдихме прогнозите, че хората във Варна не харесват това управление и искат да бъде сменено.

Като говорим за събиране на гласове обаче... Наша камера засне как хора пред вашите аптеки събират телефони на клиенти. Говореше се за купуване на гласове, за намиране на застъпници.

В. Марешки: Преди питахте, че се набират ЕГН-та, набират се някакви други неща. Сега казвате истината, че сме събирали само телефонните номера на хората, за да имаме пряк диалог. И аз считам, че кметът трябва да бъде близо до хората и трябва да бъде в пряк диалог със своите съграждани... И затова аз съм взимал само телефона, съответно съм оставял и моя телефон...
...

К. Йорданов: ...Г-н Марешки, вече 20г. може да се каже, аз непрекъснато общувам с хората лично. По няколко пъти съм посетил 49 варненски училища, детските градини, университетите. Аз също общувам с хората, разбира се, с тази разлика, че не им изисквам телефоните, защото няма за какво да ги търся аз. Но те пък винаги могат да намерят подход към мен чрез приемните ми дни и чрез всичките тези форми на свободно общуване.

Ще отговорите ли на това доста грубо, но категорично твърдение на г-н Марешки, че имате проблем с алкохола?

К. Йорданов: Към мен г-н Марешки предявява под формата на клевета, категорично твърдя, много неща, които нямат нищо общо с действителността.

Започвам отговора на вашия въпрос под формата на въпрос към г-н Марешки. Г-н Марешки, осъждан ли сте за клевета на длъжностно лице, квалифицирана?... Използвам случая да ви връча и тъжбата (за клевета - бел.- ред.), защото не знам след изборите дали ще ви намеря...

И оттук нататък преминаваме към конкретното обвинение. Сега, аз 20г. съм в публичното пространство и хората би трябвало да са си формирали някакво впечатление за мен. Слава богу, не за целите на изборите и за да отговарям на клеветите на г-н Марешки, понеже се занимавам активно със спорт и търпя сериозни физически натоварвания, аз регулярно с тази цел си правя медицински изследвания. Те са пред мен в диск, мога да ги оставяна вашата телевизия да ги ползва.

В. Марешки: Считате ли, че трябва да занимаваме варненци с тези глупости?

К. Йорданов:
 Разбира се, отговарям на вашето обвинение...

В. Марешки: Нищо не отговаряте, аз нямам обвинение... Аз ви попитах дали сте ми се обаждали мъртво пиян. Нямам обвинение, попитах ви.

К. Йорданов:... Няма данни за частично увреждане на черния дроб... алкохолно. Няма данни за каквито и да е било психични и соматични увреждания.

Може ли да артикулирате отново въпроса, който отправихте към Кирил Йорданов в изборната нощ?

В. Марешки: Въпросът ми беше, вярно ли е, че по време на предизборната кампания мъртво пиян, фъфлейки, 25 минути ме е държал на телефона и се е опитвал да ме пита защо се кандидатирам и дали няма да се откажа в негова полза, за да може да изкара още един мандат.

Вярно ли е, г-н Йорданов, това?

К. Йорданов:
 Категорично по време на предизборната кампания аз не съм се чувал с г-н Марешки. До началото на кампанията, може да се предполага до края на месец юли, сме имали много разговори - и
той ме е търсил, и аз съм го търсил. Да си извади разговора. От него ще стане ясно...

В. Марешки:
 Да, ще го извадим. Естествено. Ще извадим и други разговори в същото състояние.

А за какво са се чували допреди предизборната кампания?

В. Марешки: Затова той ми се обади силно притеснен от моята кандидатура, защото...

К. Йорданов: Никога не съм изпитвал притеснение ни най-малко. Нека да си каже конкретния разговор. От него ще стане ясно, да го публикува.

В. Марешки: Ами, ето, питат ви за какво ми се обадихте. Кажете пред хората за какво ми се обадихте.

К. Йорданов: Много пъти сме говорили с вас.

В. Марешки:
 Не, за този разговор, който бяхте мъртво пиян, за какво ми се обадихте - да ме карате да се отказвам кандидатурата си.

К. Йорданов: Публикувайте... Никога.

В. Марешки:
 Напротив... "Защо, ама как, ама вие защо така..."

К. Йорданов: Във всички разговори досега, които... до края на месец юли вие сте твърдели, и колкото свидетели искате, че вие няма да се кандидатирате, включително и в понеделника преди оперативката, когато разговаряхме в присъствието на много свидетели, които сега няма да назова името, но вие ги знаете кои са.

Говорехме за баскетбола в града, ако си спомняте. Понеделник беше денят, след което вие излязохте и по времето на оперативката сторихте точно обратното на това, което поехте ангажимент пред тези хора. Какво повече да говоря?

В. Марешки: Какво?! Поел съм ангажимент пред някого да не се кандидатирам?!... Аз поемам ангажименти само пред моите съграждани.

Г-н Марешки, какво в листата ви за общински съвет правят синът и съпругата ви и тази временна постройка, която уж е временна, не я ли ползвате постоянно за ваш дом на плажа Кабакум? 


В. Марешки: Значи, съжалявам, че обръщаме разговора в такава посока... Ще ме извините, че ви давам съвет, но един истински, така, силен журналист би задал примерно следния въпрос: "Г-н Йорданов, ако вие сте толкова силен, толкова добър, градът е толкова чист, подреден"...

Първо отговорете на тези въпроси, после си задайте вие като опитен журналист...

В. Марешки: Ще ви отговоря. ГЕРБ печели такава голяма подкрепа във Варна, а вие (обръща се към Килир Йорданов - бел. ред) се сривате и имате 30 процента само...Това е въпрос, който показва настроенията на варненци.

Една къща, фитнес или каквото и да било това не може да промени настроенията на варненци. Варненци се разхождат по варненските улици. За тях няма места в детските градини...

Аз от любопитство питах за вашата къща...

В. Марешки: Аз си живея на около 2 км от там, откъдето вие говорите. Там си живея постоянно, там съм регистриран.

Въпросът е, ако станете кмет, тази къща, която е на плажа, ще остане ли там?

В. Марешки: ...Значи, аз спазвам законите на страната и не искам да се притеснявам от това, че ги спазвам. Напротив, гордея се с това, че спазвам законите на страната и щом това е законно, няма от какво да се притесняваме.

Г-н Йорданов, като кмет, кажете законна ли е къщата на г-н Марешки на плажа, и ако не е, защо не се сте направили нещо по въпроса?

К. Йорданов: В това ни качество, което ние в момента имаме пред вашите камери и общата ни аудитория, моето становище в случая не е от значение. Там е територия абсолютна държавна собственост по смисъла на Конституцията. Не чух да изчакам ли отговора на въпроса какво правят и имат ли място в листите съпругата и синът.

В. Марешки: Добре, вие твърдите, че съпругата и синът ми са в листата, така ли?

К. Йорданов: Аз не твърдя нищо. Имате въпрос от студиото.

В. Марешки: А кой? Ама, вие нали го повтаряте. Твърдите, че...

К. Йорданов:
 Чакам. Ще изчакаме ли отговора или аз да започна...

В. Марешки: Да, въпросът е за какво са ви още 30 млн. от тези, които вие твърдите, че кметът може да печели в един мандат, и за които вие твърдите, че аз искам да стана кмет, за да ги спечеля и да си върна някакви... На вас за какво са ви тези пари?

К. Йорданов:...Г-н Марешки на вашия въпрос.

В. Марешки: Да, защото хората ги интересува къде са тези 30 млн.

К. Йорданов: Сега, това е другата...форма на клеветата, за която вие ще отговаряте...

В. Марешки: Няма клевета, аз ви задавам въпрос.

К. Йорданов: Аз ви отговарям с тъжбата. Прочетете си я.

В. Марешки: И аз пък ще ви отговоря още по-сериозно след това в съда... Става дума, че г-н Йорданов се опита да твърди в едно предаване, че кметът можел да спечели около 30 млн. от общината.  Да, вие го твърдяхте в радио "Варна", и затова аз се кандидатирам за кмет, за да ги взема тези пари и да си върна
някакви хипотетични дългове.

К. Йорданов: Г-н Марешки е в дълбока заблуда. Аз в радио "Варна" ви попитах на какъв размер възлизат вашите кредити и дългове?

В. Марешки:
 Да и казахте, че ще се кандидатирам, за да си ги взема парите...

К. Йорданов: Не, аз не казвам, питам - не се ли кандидатирате по тая... колко са ви дълговете, кредитите колко са?

В. Марешки: Ама и аз нямам дългови кредити.

К. Йорданов: Четиридесет и осем млн. имате ли кредити?

В. Марешки: Не, нямам...Вие твърдите, че имам, така ли?

К. Йорданов: Питам, питам. Отричате.

В. Марешки: И аз питам за какво са ви тези 30 милиона...

К. Йорданов: Добре. На мене - не. На мен не, далеч не.

В. Марешки: Синът ви... Дали са 100 хил. таксите на сина ви? Той учи...

К. Йорданов: Към водещия може ли въпрос? Нямам намерение да... с г-н Марешки. Ще обясня всичко. Ето, записвам си...

Сега, хайде да започнем така - вие имате ли ангажимент, поет пред община Варна, да изградите на общинската администрация сграда във "Виница"(квартал на Варна - бел. ред.)? Тук вие изпадате в директен конфликт на интереси по смисъла на закона, в който е казано, че длъжностно лице е общинският съветник. Вие, в качеството на общински съветник, получавате правото и задължението да изградите администрация, сграда, която е трябвало да приключи с влизането във владение на общината през месец юни 2010 г. Към момента вие не сте издали, не сте направили и проект. А проектът от вас вместо 47 м лице е предвидил 4 м и 70 см за общинската администрация. Тук е директен конфликт на интереси.

Вие като кмет знаехте ли това преди кампанията?

К. Йорданов: Трябва да ви кажа, че това за "Виница" е учудващо, и тук това е вече моят много сериозен въпрос към самия мен, когато поисках да погледна какви решения са гласували, защото ние задължително с г-н Марешки ще говорим за блок 108, за който той ми е задавал публично въпроси на заседанието на общинския съвет...

Когато поисках документацията, попаднах на другото решение, което е взето и което за мое голямо учудване е било подписано от моите заместници. Цялата преписка се е движила, цялата преписка се е движила зад гърба ми и това е...и това е много сериозен извод за мен
Т.е. вие се явявате сам срещу общината в момента.

К. Йорданов: Не сам срещу общината, не, напротив. В моменти, в които аз съм отсъствал, цялата преписка е била задвижена, съжалявам, че така е било, но това е положението. Така или иначе, имаме решение на общинския съвет. Нищо фатално няма в това, че заместникът е подписал, изпратил предложение и т.н.

Има решение на общинския съвет, с което му е предоставено право на г-н Марешки да строи. Г-н Марешки участва във вземането на това решение като общински съветник. Фирмата, която трябва да построи, е негова собственост, на съпругата му, на неговата майка. Нека да отрече.

В. Марешки: Доста пожълтяха нещата. Аз наистина ще го осъдя господина...много тежко... Добре, нали си казахте, може ли аз да си продължа... Значи, първо, не отговорихте на въпроса...Казвате аз съм поел ангажимент за някакво кметство, нали, хубаво искам още веднъж да се повтори, вие пък сте поели доста ангажименти към варненци и в крайна сметка се вижда, че не сте ги изпълнили, след като те не ви искат повече...

К. Йорданов: Не, не, това са внушения, които г-н Марешки иска да направи.
...

Да ви попитам за фрапиращата цифра на застъпници, които бяха регистрирани в морската столица. Законът така или иначе не ограничава тази форма на присъствие на партиите в изборните секции ... При обаче вас се говореше за около 700. Всъщност, вие колко застъпници имахте?


В. Марешки: Значи, около 320-330 застъпника съм имал, и това са мои приятели, близки приятели, защото те трябваше да следят за резултатите в изборите, и мои активни служители, които са работили абсолютно безплатно на тези избори.

Колко застъпници имаше от ГЕРБ на изборите, г-н Йорданов?

К. Йорданов: Не мога да ви кажа аз...По закон те са по двама на секция...

В. Марешки: Да, но те имаха и още няколкостотин в комисиите. Но това да го оставим на една страна. Но виждате ли колко е жалко.
....
К. Йорданов: Купувате ли гласове?

В. Марешки:
 Естествено, че не купувам. Аз съм единственият...

К. Йорданов:
 Е, това е, сега хората ви гледат, хората ви гледат, всички ви гледат и си правят изводите.

В. Марешки:
 Ето, хората ме гледат и си правят изводите. Купуваха за вас и предният път... Циганите избраха предния път Кирил Йорданов. Той едва мина 50%.

К. Йорданов: Много опасна тема започваме. Тук говорим за формите на кампании и те могат да бъдат проследени, защото аз имам все пак многократни явявания. За последен път там, в "Максуда", аз бях
по време на събитията в Катуница и повече не съм стъпвал. Нека това да бъде ясно и...

Г-н Марешки обаче ви обвини, че именно гласувате от "Максуда" са ви помогнали да стигнете до балотаж.

К. Йорданов: На г-н Марешки обвиненията край нямат. Нали ви казвам сега, то това са пускавици, хвърлени в пространството...

В. Марешки: Кое, за стадион "Варна" също е пускавица, за "Спартак" също е пускавица.

К. Йорданов: Стадион "Варна" вие сте го гласували като общински съветник, не съм аз. Вие имате, общинският съвет, представител в управителното тяло. Това е акционерно дружество, което е на
общинския съвет, не на кмета.

В. Марешки: Това, че Цветан Цветанов казва, че вие също носите отговорност по операция "Медузите"...

К. Йорданов: Нищо подобно не може да каже министърът, след като се е произнесла прокуратурата и съдът ще се произнесе.
...
В. Марешки: Добре, вие споделяли ли сте с мен, че вече се чувствате уморен и че искате спокойно да си харчите милионите в Швейцария, че вече вие подписано от Бойко Борисов да заминавате за Швейцария, но чакате само президентът да ви разпише и той.

К. Йорданов: Никога такова нещо не съм могъл да твърдя, защото това противоречи на фактите. Мога да кажа какво съм твърдял. Мога да кажа.

В. Марешки:
 Точно затова аз искам да отговаряме не само така, защото времето ще мине, а пред детектор.

К. Йорданов: Имаше предложение към мен да стана посланик в Швейцария, това е факт. Когато аз разбрах, че практически БСП си има собствен кандидат, ГЕРБ се насочва към собствена кандидатура,
пред мен имаше две алтернативи - или да се кандидатирам самостоятелно, със сериозни шансове пак да спечеля като независим кандидат, или да приема това предложение.

Във всеки случай винаги съм разсъждавал така - дори и да спечеля в качеството си на независим кандидат, това е печалба за мен и голяма загуба за града, защото няма правителство, което да ти помогне в такава ситуация. Това ми бяха на мен алтернативите.

Подкрепата ви намалява обаче.

К. Йорданов: Не е вярно, вие ще видите какво ще стане на втория тур. Това ще бъде вот на гражданското общество. Предстои в тези дни да се срещна с всички видове браншови организации, социални партньори, академична общност, всичко.

Ако се появи сериозна буря във Варна, каквато се появи в навечерието на предишните избори, по-готови ли ще бъдете?

В. Марешки: Ще се срещне с партньорите.

К. Йорданов:
 Няма такова нещо. Сега, какво означава готови или не.. Аз за 55 години такъв потоп във Варна не съм виждал - 165 литра на кв. м... Решаването на този проблем започва с усвояването на 48 млн.лв. До 15 ноември ще бъде подписан договорът.
...
В. Марешки: Искам да кажа, че част от основните кандидати, които бяха срещу г-н Йорданов толкова го мразят вече - колкото всички съграждани, че имат нотариално заверена декларация, че при всяко положение ще гласуват срещу г-н Йорданов. Никога по никакъв повод варненци не искат да го подкрепят повече.

К. Йорданов:
 Затова ли ги събирате...

В. Марешки: Не, говоря за г-н Джиков. Говоря за г-н Джиков, за Антон Луков, за вашите конкуренти на изборите, които казаха, че имат нотариално заверена декларация...

К. Йорданов:
 Ааа, те не ме обичат...

В. Марешки: Ами, естествено, и те са ви конкуренти.. Те са представители на хората, които не харесват вашия стил на управление и състоянието на града.

К. Йорданов: Те харесват поста ми.

В. Марешки: Много нервен сте нещо.

К. Йорданов:
 Ни най-малко.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати