19 Април 2024 г. Петък

Борисов: Борим се за 14 млрд. евро от ЕС

2011-10-14 16:19:57

България се бори за 14 милиарда евро за следващия програмен период на ЕС, 2014–2020 година, но засега ни се дават 8 милиарда евро. Надявам се с много работа да ги убедим, че тези пари ни трябват, и да получим повече, каза пред журналисти  премиерът Бойко Борисов.

Той се срещна с еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хан, който е на официално посещение у нас. 

Приоритет в усвояването на еврофондовете за страната са столичното метро, което по оценка на ЕС се строи в график, Южната дъга на околовръстното шосе на София, продължаване на строежа на магистралите, тунелът под Шипка, пътната връзка със Сърбия, както и железопътните проекти и изграждане на пречиствателни станции, посочи Борисов. 

Трябва да се обединяваме със съседните държави и да предлагаме общи проекти за еврофинансиране, каза Борисов. 

Премиерът припомни, че усвояването на еврофондовете преди управлението на ГЕРБ е било бавно и това е било „златно време, загубено от България”. Когато трябваше да правим пътища и жп линии, ние сме губили пари, каза той. 

През следващата година трябва задължително да минем 50 процента по усвояване на европарите, заяви Борисов.

През последните няколко години в България сме построили 31 километра тунели на цена около 35 млн. евро на километър. Следващата най-ниска цена в Европа е вече 100 милиона евро за километър и това се оценява в ЕК, каза Борисов.

През 2012 година в Европа ще има дебат за бюджета през следващия програмен период 2014-2020 година, каза от своя страна еврокомисарят Хан. 

Тъй като тръгнахте късно в усвояването на структурните фондове, сега наваксвате и напредъкът е забележителен, каза Хан. Сега трябва да поставим акцент върху бързото усвояване на парите, за да може през следващата година да убедим държавите членки да осигурят отново финансиране на тези фондове, посочи Хан.

Междувременно еврокомисарят за бюджета и финансите Януш Левандовски каза, че в кохезионната политика, която позволява да се реализират мащабни инфраструктурни проекти, се предвижда да няма намаляване на средствата за България. 

Засега не могат да се посочат точни числа, но България може да очаква малко повече средства, отколкото получава в момента за инфраструктурни проекти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати