29 Март 2024 г. Петък

Съдът ще докладва директно на Европейската комисия

2011-10-04 05:28:15
Съдът ще информира директно представителството на Европейската комисия за мерките, които е предприел, и за делата, които се следят от Брюксел. Това обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев на съвещание със съдии от цялата страна.

Груев събра магистратите, за да решат какво могат да направят, за да подобрят работата си в отговор на критиките в юлския доклад на ЕК. "От голяма важност е публичното говорене и коректното информиране на българското общество и Брюксел за случващото се в съда", заяви председателят на ВКС. Заради това той е договорил с шефа на представителството на ЕК в София Зинаида Златанова регулярни срещи. В момента всички данни за делата, от които се интересува Еврокомисията, се предават в Брюксел от правителството.

"Нека кажем на обществото фактите, иначе няма как да вървим напред", заяви Груев и призова за втори път колегите си от цялата страна да обясняват актовете си. Като пример за това, че информацията трябва да се съобщава точно на гражданите, Груев използва последното изказване на зам. вътрешния министър Веселин Вучков.

Заместникът на Цветанов обяви, че "докъм Нова година списъкът с лицата, които имат повече от три висящи дела, ще бъде намален наполовина". "Това не са дела пред съда, това са дела, които тепърва трябва да бъдат внесени от прокуратурата в съда", каза шефът на ВКС и подчерта, че това важно уточнение е било изпуснато.

"Ние, съдиите, се уповаваме само на фактите. Имам актуални данни за Варна и те са, че от внесените през последните две години 90 дела срещу организирани престъпни групи са приключени 87 и от 228 подсъдими са осъдени 215", каза Груев. Той цитира и данните от същия регион за пране на пари, според които всичките 21 души, дадени на съд за това престъпление, са осъдени. "Нека тези, които могат да четат числа, да го направят", заяви Груев.

Заради критиките на Европейската комисия към съда по делата срещу организираната престъпност, контрабандата и престъпленията по служба сега върховният съд прави анализи. "Това ще са ръководства за всеки съдия, който трябва да разгледа такъв тип дело, как да води процеса и да го реши законосъобразно", обясни Груев. Тези указания ще бъдат публикувани на сайта на ВКС до края на годината и ще са достъпни не само за съдиите, но и за всички юристи и граждани.

Съдебните помощници във върховния съд пък ще бъдат задължени да следят за противоречиви решения по еднакви казуси и веднага да ги докладват на магистратите, които да реагират с тълкувателни решения. Националният институт на правосъдието прави промени в обученията за съдии и прокурори така, че те да получат знания в най-проблемните области като делата за организирана престъпност и корупция.

Заместникът на Груев Гроздан Илиев съобщи, че оправдателните присъди по важните дела са резултат от слаби доказателства и грешки в обвинението. Той се позова на статистиката. Пак според нея делата в България не се решават по-бавно, отколкото в ЕС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати