19 Април 2024 г. Петък

Част от Околовръстното на София ще се строи с държавен заем

2011-08-29 05:13:22
Държавен инвестиционен заем засега е единственият работещ вариант за финансиране на разширението на околовръстния път на София от бул. "Бъкстон" до връзката с магистрала "Люлин". Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев пред "Дневник".

Възможно е проектът да се финансира по програмата "Транзитни пътища V", по която кредити отпуска Европейската инвестиционна банка, или по проекта за рехабилитация на пътища, при който заемите са от Световната банка.

Миналата седмица от Столичната община съобщиха, че подготвят проект за разширение на този участък от Околовръстното, по който често се образуват големи задръствания и заради лошото състояние на шосето. Планът ще е готов до няколко седмици, когато ще може да се каже и колко би струвало разширението на 7.5-километровото трасе.

Средствата за строителството ще се търсят от правителството. От общината предположиха, че те може да дойдат или от еврофондовете, или от бюджета.

"Единственият работещ източник към този момент може да е държавен инвестиционен заем. Проектът не може да влезе в оперативните програми "Регионално развитие" или "Транспорт", защото не е еврокоридор", обясни Плевнелиев.

Той добави, че в момента се използват половината от средствата за инвестиционни заеми от международните институции. "В момента сме притеснени в това отношение и не можем да ползваме пълния капацитет, защото ще имаме проблем с дефицита в бюджета.

Но при внимателно планиране и тъй като правителството със сигурност ще приоритизира този проект, той ще се случи според мен по линия на държавен инвестиционен заем", обясни министърът. При този вариант ще е нужно и съфинансиране от бюджета.

Плевнелиев добави, че другият вариант е да се намерят пари директно от бюджета. "Ефектът от разширяването на този участък ще е голям", добави строителният министър. Западната част на околовръстния път ще се разширява и от връзката с магистрала "Люлин" до моста на река Какач, където трябва да минава северната скоростна тангента на София.

Построяването на допълнителни платна на тази част от шосето ще струва около 155 млн. лв., а парите ще са от оперативната програма "Транспорт".

Разширението се налага заради задръстванията и катастрофите, които стават в края на "Люлин", тъй като четирилентовата магистрала се влива в двулентовото Околовръстно, което не е и в много добро състояние. След ремонта новата магистрала би трябвало да стане още по-използвана, защото достъпът до нея ще е облекчен. В момента се разширява южната част на околовръстния път до кв. "Младост". Част от нея - край магазина на "Икеа", трябваше да е готова до 15 септември, но се работи за съкращаване на срока.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати