25 Април 2024 г. Четвъртък

Момчета се опитали да обезвредят Брайвик на Ютьоя

2011-08-15 13:41:12

Две момчета от Чечения – 17-годишният Мовсар Джамаев и 16-годишният Рустам Даудов – са се опитали да обезвредят норвежкия терорист Андерш Брайвик, докато той разстрелвал участниците в младежкия лагер на остров Ютьоя.

Когато разбрали, че това е нападение, момчетата се скрили в гората и започнали да хвърлят камъни срещу Брайвик. Разбирайки обаче, че няма да могат да се справят с него, те започнали да помагат на другите да се спасяват. 

С разрешението на родителите си младежите дадоха интервю за норвежкия вестник Dagbladet  и разказаха какво се е случило на острова. 

Те чули изстрели и видели тълпа от младежи, следвани от мъж, да бягат към тях. Първоначално момчетата си помислили, че това е някакво представление и затова се приближили. 

Но веднага, след като свили зад един ъгъл, пред очите им били застреляни трима души. 

Рустам казва, че видяното го хвърлило в такъв ужас, че той дори не могъл да се помръдне. Тогава Мовсар го дръпнал за ръката и тръгнали към гората. Няколко минути останали в гората, а след това Мовсар се обадил на баща си и обяснил какво се случва на острова. 

Момчето казва, че разстрелът на хората на Ютьоя му напомнило за Чечения, където той като малко момче също бил виждал как убиват хора.

 

Мовсар се взел в ръце след разговора с баща си, който му казал да помисли освен за себе си и да се опита за обезвреди престъпника и да помогне на останалите.
 
В този момент младежите видели офицер от полицията, който ги викал при себе си. Рустам бил готов да тръгне, но Мовсар го спрял, защото заподозрял, че това може да е преоблеченият престъпник, както се и оказало. 

Рустам и Мовсар заедно с още един свой приятел събрали камъни, минали откъм гърба на Брайвик и започнали да го замерят. 

Рустам казва, че са били на три метра от него и е можело да му се нахвърлят с юмруци, но решили да се държат на разстояние, след като той застрелял техен приятел. 

Като разбрали, че нищо не могат да направят на Брайвик, момчетата решили да помогнат на останалите, които се опитвали да се спасят.
 
Мовсар намерил нещо като пещера в скалите и там отвеждал другите младежи. Чеченските момчета спасили общо 23 младежи. Между тях било и дете на 8 години, което Мовсар носил на раменете си около час. 

Вчера норвежките полицаи проведоха следствен експеримент, при който застрелялият 69 души на остров Ютьоя Брайвик разказал и показал какво е правил в онзи ден. Той е бил вързан със специален колан, за да не избяга. Освен това е носел бронежилетка в случай на покушение. Цялата възстановка е била заснета, като материалите ще бъдат използвани при съдебния процес. 

Брайвик не е бил равнодушен, но не е дал и най-малък знак, че се разкайва. 

Прокурор съобщи, че веднага след арестуването му на Брайвик е била направена рентгенова снимка поради подозрения, че е глътнал експлозив, който евентуално да бъде активиран при първото му явяване пред съда няколко дни след клането. 

Прокурорът каза още, че в полицията са били приети няколко обаждания от Брайвик по време на клането, но отказа да уточни как е реагирала полицията на тях. Според норвежката преса Брайвик се е обаждал, за да се предаде. 

Брайвик е признал вината си за убийството на хората, но отказва да приеме това като престъпно деяние. Той настоява, че по този начин е направил политическо изявление. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати