Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 29
Начало arrow България arrow Честита да ни е новата спортна зала Арена Армеец!

Честита да ни е новата спортна зала Арена Армеец!

  Print E-mail
2011-07-30 17:32:35
източник: dnes.bg

С официалната церемония беше открита спортната зала „Арена Армеец” в София. 

Премиерът Бойко Борисов преряза лентата при официалното откриване. Той получи подарък от президента на волейболната федерация Данчо Лазаров и от капитана на националния отбор по волейбол Владимир Николов – фланелка на националния отбор на България с неговия номер 13. „Обявявам ви за почетен капитан на националния отбор на България”, каза Владо Николов. Той благодари и за сумата от 2 милиона лева, отпусната за олимпийската подготовка.

Имаме да изтърпим още една–две години и подобни съоръжения ще направят България друга държава, каза премиерът Бойко Борисов на церемонията.

Като идвах насам, ми беше малко тъжно - когато слагахме първата капсула в основите, водих медиите да им обяснявам, че тези призиви навсякъде да спрем строителството, че е криза, ние продължихме. Но в 2011 г. да трябва да убеждаваме някого, че има нужда от подобно съоръжение... добре, че не се отказахме, каза Борисов. Сега, да убеждавам, че не трябва да спрем инфраструктурните проекти, защото не се ядял асфалт... Ще изтърпим още една година, ще имаме „Тракия”, ще имаме „Марица”, ще имаме „Струма”. Догодина София ще има най-красивото метро в Европа. Надявам се всеки от вас, като кара по южната дъга и моста Брюксел, вижда разликата, каза Борисов.

Борисов благодари на архитекти, инженери, кметове за новата спортна зала. 

На момчетата от нашия национален волейбол пожелавам да направят добро сефте. Утре също входът е безплатен. С Тити Папазов подготвяме бенефис и ще докараме най-добрите баскетболисти, каза Борисов.

Молбата ми е още една-две години да строим, това остава след мен, след това ще го ползват хората, каза премиерът в заключение.

Той предаде специалния поздрав от президента на Сърбия Борис Тадич, който не успя да дойде заради събитията в Косово.

В словото си Свилен Нейков, министър на физическото възпитание и спорта, припомни, че изграждането на спортната зала е отнело 18 месеца и че такава не е изграждана от над 20 години. 

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че спортната зала е безспорна придобивка за спортистите, но и за гражданите на София. Вече няма да има нужда да ходят до Варна, за да гледат нашите любими волейболисти. Нещо повече – в София ще идват много хора от страната, много чужди туристи, каза Фандъкова. 

Започна приятелският волейболен мач между националните отбори на България и Сърбия.

 

След година и осем месеца работа първата представителна многофункционална зала в България вече е факт. Новото съоръжение носи името "Арена Армеец" и струва на държавата 108 милиона лева. Капацитет на залата е 12 000 души за спорт и 18 000 души 
за концерти. 

"Арена Армеец" ширина - 108 м; височина -27 м; както и тренировъчна зала и помощна зала за загряване.

В комплекса има ВИП-зона за специалните гости на спортните събития, до която ще се стига с отделен асансьор. 

Спортният комплекс осигурява на журналистите пресцентър, конферентна зала, кабини за преводачи и стаи за интервюта.

Залата има общо 34 съблекални, част от които могат да се ползват и от хора с увреждания. Комплексът има един ресторант и няколко барчета. На разположение на спортистите са три сауни, парна баня и голям фитнес.

За направата на комплекса са излети 32 хиляди кубически метра бетон, армировката е 4300 тона, а металната покривна конструкция е 1750 тона и може да издържи на земетресение от девета степен по Рихтер. 

На подземното ниво на сградата са разположени гримьорните, съблекалните, помещението за загрявка, СПА-центърът и залата за пресконференции. Там са лекарският кабинет и лаборатория за допингтестове. Комплексът има 1100 паркоместа. 

От компанията изпълнител "Главболгарстрой" обясниха, че при евентуална авария всички зрители ще могат да бъдат евакуирани в рамките на три минути.

Утре ще има "ден на отворените врати". Комплексът ще бъде отворен за посетители от 13,00 до 17,00 часа.

Следващото голямо спортно събитие в "Арена Армеец" ще бъде на 20 и 21 август. Тогава в столицата ще се съберат състезателки по художествена гимнастика за турнир от Световната купа.

  
 
Коментари (1)
Добави коментар
  • Альоша Спиченко - 2011-07-31 08:50:47
  • Да ни е честита новата спортна зала Арена ЧЕРВЕНОармеец!
 
Последни новини от категория България
Новини Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лечебните заведения, с които има сключен договор за предоставяне на лабораторни услуги. Списъкът включва общо 177 лечебни ...
Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
< Предишна новина   Следваща новина >
 

АНКЕТА

Как ви се отразява липсата на социални контакти?