29 Март 2024 г. Петък

Синя радост в парламента: Започва войната с "Лукойл"

2011-07-27 09:45:15

Започва битка за ограничаване на господстващо положение на пазара с горивата, коментира с нескрито задоволство в парламента съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

"Дали тази битка ще се превърне във война, която правителството ще спечели, ние не можем да кажем. Бъдете уверени – никой не се спира по средата на пътя. Да се надяваме, че и Симеон Дянков, и Ваньо Танов няма да бъдат спрени по средата на пътя", изрази надежда още Костов.

Според лидерите на "Синята коалиция" отнемането на лицензите на данъчните складове на "Лукойл" е шанс на пазара у нас да влезе евтин конкурентен внос на горива.

 

Мартин Димитров не изключи вероятността да бъде направен опит за изкуствена спекулация с цените.

Колегата му Костов пък допълни, че страната има средства да се отвърне на удара.

"Страната трябва да има запаси от горива. Това трябва да го знаете. Те трябва да са в размер на тримесечното потребление", уточни лидерът на ДСБ.

И двамата с Мартин Димитров обясниха, че истински желаят да има война, за да се защитят интересите на българския потребител.

Лидерът на СДС обяви, че десните очакват резултат в две посоки. Първо проверката на финансовото министерство и на министър Дянков да стигне докрай.

"Тя не трябва да води до опити за сваляне на определени хора в правителството. Защото очакваме такъв контраудар", коментира Димитров.

Вторият ефект, който сините очакват, е да се подмени изцяло съставът на Комисията за защита на конкуренцията.

"Лошото е, че тези действия трябваше да започнат не от Министерството на финансите, а от КЗК. Това правителство държи една беззъба комисия", допълни Димитров.

Междувременно в Министерството на финансите започна срещата между управителя на „Лукойл България” Валентин Златев и вицепремиера Симеон Дянков.

Те ще обсъдят по-нататъшните действия по казуса с отнетия лиценз.

Преди срещата Дянков коментира пред събралите се журналисти, че всеки трябва да спазва условията на играта.

Той прогнозира, че няма да има криза на пазара на горива в страната. Валентин Златев пък не коментира ситуацията.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати