28 Март 2024 г. Четвъртък

Цветанов: Политиката ни ще остане в историята

2011-07-25 16:47:02

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че вотът на недоверие към правителството за вътрешната сигурност е безсмислен.

Той взе думата последен от министрите от кабинета „Борисов“, които присъстваха на дебатите по вота на недоверие в Народното събрание, и говори близо час и половина в защита на политиката на ГЕРБ в сектор „Сигурност“.

“Знам, че този вот е безсмислен и вие го знаете по-добре от мен. Ако вие бяхте добри - и отляво, и отдясно, може би нямаше днес да е необходимо да коментираме подобни теми. Когато говорим за вот на недоверие , нека отчитаме реалностите и всичко, което се нарича организирана престъпност. Вие сте толерирали и сте били част от всичко, наречено политическа класа и организирана престъпност”, заяви Цветанов.

Той коментира, че ако е имало политическа воля 20 години, нямаше да се говори за СИК, ВИС, Империал.

“Ако сте били толкова добри, защото сте ги създавали? Те не са се появили след 2009 година, това са последствия на вашето отглеждане на тези групировки – СИК – БСП и ВИС – СДС", каза вицепремиерът.

Министърът посочи, че БСП и Тройната коалиция са стигнали до парадокса да се създават дублиращи функции и да правят две диаметрално противоположни реформи в рамките на един мандат.

“Вие, дами и господа, през тези 20 години си отгледахте много представители от организираната престъпност и успяхте да ги имплантирате в държавния апарат”, посочи Цветанов.

 

Има само две партии, които не са участвали в управлението на страната и това са ГЕРБ и „Атака”, посочи вицепремиерът и отново припомни, че атакистите са единствената политическа сила, която не е искала постове в замяна на подкрепата си.

„Иван Костов излъга“Когато говорите за организирана престъпност – от 27 членки, две са новоприетите страни, които им заложиха механизъм за оценка. Дори Румъния няма този критерий за наблюдение на организираната престъпност.“

Той посочи, че въпреки звездите, които си приписват от опозицията, влизането на България в ЕС е станало с цената на огромен компромис, а именно Мониторинговият механизъм в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„Аз съм убеден, че цялата политика, която прави сегашното правителство, тя ще остане в историята, защото днес България е коренно променена“, категоричен беше Цветанов и добави, че ако се погледне политическата им програма, в сектор „Сигурност“ ГЕРБ е изпълнила 90% от заложените задачи.

„Полицията днес е много по-различна от преди. За мен е гордост, че днес съм министър на вътрешните работи точно на тези служители“, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

Преди него министърът на външните работи Николай Младенов коментира, че за наследството, с което се бори правителството, са виновни "пророците на мрака отляво".

“Днес виждаме отчаяния опит на едни хора, които са загубили властта, да запазят скритите механизми на контрол в тази страна. Те трябва веднъж завинаги да бъдат прекъснати, защото 20 години керванът си върви и никой не му обръщаше внимание", коментира Младенов.

Той благодари на ГЕРБерите, които днес показали, че управляващите са единни и че България се управлява от екип, а не от групировки, които се борят една срещу друга.

Според министъра на правосъдието Маргарита Попова нито кабинетът, нито ЕК обвързват или биха могли да обвържат механизма за сътрудничество и проверка с членството на страната ни в Шенген.

“Това са различни правни инструменти, които нямат нищо общо помежду си”, посочи тя.

Утре на извънредно заседание на Народното събрание ще бъде гласуван вотът на недоверие срещу кабинета „Борисов“.

източник: маргарита попова, вот на недов

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати