26 Април 2024 г. Петък

"Манчестър юнайтед" е най-скъпият отбор в света

2011-07-14 05:21:49
"Манчестър юнайтед" отново беше определен за най-скъпия спортен клуб в света. Според класацията на списание "Форбс" "червените дяволи" са оценени на 1.86 млрд. долара.

През 2005 г. фамилията Глейзър купи шампиона на Англия за 1.5 млрд. долара, но бързо си навлече гнева на феновете, тъй като обремени клуба с огромни дългове.

През ноември миналата година собствениците платиха дългове от 330 млн. долара. Все още обаче задълженията остават доста големи – 756 милиона, което е 41% от стойността на отбора.

Приходите на "Юнайтед" продължават да растат стремглаво. Клубът има още три години от договора за екипите с АОN, който носи по 32 млн. долара на година. Освен това ръководството на "червените дяволи" обяви увеличение с 50% от договора с основния спонсор AIG.

Очаква се сериозно увеличение на приходите от друг спонсор – "Найки". 15-годишният договорът със спортната компания изтича през 2015 г., като "Юнайтед" получава по 40 милиона годишно от тази сделка. Според слуховете новият контракт ще увеличи приходите от "Найки" с 30 милиона на година.

През миналия месец "Манчестър юнайтед" продаде част от своите акции на хонконгската фондова борса, което ще влее в клуба още 2.7 млрд. долара.

Общо осем футболни клуба попаднаха в класацията на "Форбс". "Реал Мадрид" заема пето място с 1.45 млрд. долара, а "Арсенал" са седми с 1.19 милиарда. "Байерн" (Мюнхен) също минава границата от един милиард и заема 19-о място. По-назад остават "Барселона (№26), "Милан" (№34), "Челси" (№46) и "Ювентус" (№49).

Фамилията Глейзър е собственик и на отбора от Националната футболна лига (НФЛ) "Тампа бей", който заема 18-о място в класацията с 1.03 млрд. долара. Именно НФЛ тотално доминира сред най-богатите клубове. Всичките 32 отбора в лигата попаднаха в тази класацията.

Въпреки това собствениците в НФЛ изразиха недоволство, че получават малка част от общите приходи в лигата, които са около 9 млрд. долара. Един поглед върху 50-те най-богати клуба в света обаче показва реалната стойност на лигата.
В средата на 80-те години отборите в НФЛ струваха около 80 млн. долара. Двадесет и пет години по-късно те се оценяват средно на един милиард.

Телевизионните рейтинги достигнаха рекордни нива, а правата за излъчване се покачиха с над 700% за последните три десетилетия. Според настоящия договор, който изтича през 2013 г., клубовете в НФЛ разделят 3.8 млрд. долара.

Най-богатият клуб по американски футбол е "Далас каубойс", който е оценяван на 1.81 млрд. долара и отстъпва единствено на "Манчестър юнайтед". Собственикът на отбора Джери Джоунс вложи 1.25 млрд. долара в изграждането на нов стадион, който отвори врати през 2010 г.

Съоръжението разполага с 80 хиляди места, като ложите са 320, а през миналата година влезе в рекордите на Гинес, след като беше монтиран HDTV екран с ширина от близо 46 метра. Благодарение на този стадион в клубът се вливат по 100 млн. долара годишно. Отборът има спонсорски договори с АТ&T, Bank of America, "Форд" и "Пепси".

Челната тройка в класацията се допълва от бейзболния "Ню Йорк янкис", който е оценяван на 1.7 млрд. долара. "Янките" също построиха нов стадион през 2010 г., който носи около 320 млн. годишно от продажба на билети. За сравнение приходите от стария "Янки стейдиъм" бяха два пъти по-малко.
Мейджър лиг бейзбол влиза в класацията с общо шест отбора, като отстъпва единствено на американския и европейския футбол.

Сред най-богатите отбори според "Форбс" присъстват два отбора от Националната баскетболна асоциация (НБА) – "Ню Йорк никс" (№47) и "Лос Анджелис лейкърс"(№48).

"Никс" са оценени на 655 млн. долара. Тяхната зала "Медисън скуер гардън" в момента се реконструира, като ремонтът ще струва 800 милиона и ще бъде завършен през 2013 г. През септември собствениците на залата сключиха спонсорска сделка за 10 години на стойност 300 милиона.

Моторните спортове са представени от два отбора от Формула 1. "Ферари" заемат 13-о място с 1.07 млрд. долара, а "Макларън" са 37-и с 815 милиона. Въпреки че "черните кончета" не са печелили титлата при конструкторите от 2008 г., те продължават да са най-влиятелният отбор във Формула 1.

Шефовете на "Ферари" обявиха, че компанията "Филип Морис" ще продължи да спонсорира отбора до 2015 г. Предишният контракт между двете страни беше на стойност 160 млн. долара, а партньорството им датира от 1997 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати