26 Април 2024 г. Петък

Ген. Гоцев: Реформите трябва да са близко до хората

2010-07-22 11:21:52

За да останат хората тук и да са полезни на България, патриотизъм не е достатъчен, нужна е материална база, която да се изравни на половината от това, което е в Европа.

Това казва в интервю за БТА ген. Любен Гоцев, бивш депутат и министър на външните работи от началото на прехода.

"Много хора тук не са доволни от 600 лева заплата. Патриотизмът не е достатъчен. Трябва да има материална база, за да останат тук хората и да са полезни на България", заяви Гоцев.

Според него реформите трябва да близко до хората, а не абстрактни.

"Не е лошо да се намали броят на депутатите. И разходите ще са по-малко, ангажиментите ще са по-големи и ще се работи по-прецизно", коментира той.

Неговото мнение е, че ако някой ден се възприеме изцяло мажоритарна система в България, нещата може би ще се променят.

Гоцев изрази надежда правителството да се стабилизира още по-добре, да решава големите въпроси, които стоят пред българската държава.

"Приоритетните цели са - на първо място икономиката, производството, вътрешните проблеми - енергетика, социални проблеми, здравеопазване, образование и външната политика", посочи той.

Според него не трябва да се забравя опита на малки европейски страни като Дания, Норвегия и Швеция, които са образци на държави.

"Ние не познаваме техния опит. Трябва да сме по-близко до подобни държави като население и територия", смята той.

"Надявам се, че извънредни избори няма да има, освен ако няма извънредни факти и причини, които да принудят премиера Бойко Борисов да подаде оставка, каза Гоцев в отговор на въпрос. Но в настоящия момент няма алтернатива на Борисов", заяви генералът.

"Лично аз смятам, че всичко ще излезе чисто. Може би той е допуснал чисто административно-чиновнически грешки. Но това едва ли е умишлено. Сергей не е такъв човек да краде документи, да ги крие. Това е поради невнимание", каза той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати