Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow България arrow Статистиката потвърди: Много обвинения, малко присъди

Статистиката потвърди: Много обвинения, малко присъди

  Print E-mail
2011-07-04 18:41:09
източник: dnevnik.bg

През миналата година са осъдени по-малко хора и са наказани по-малко престъпления. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Картината за 2010 г. е два пъти повече обвинени, отколкото осъдени за престъпления. Ако прокуратурата твърди за 48 000 души, че са виновни, тези, които съдът е обявил за такива, са 24 000. Това означава, че повечето от "клиентите" на обвинението още не са предадени на съд.

Данните на НСИ потвърждават тенденцията, че оправдателните присъди са рядкост. Едва 3.4% от делата приключват с решение "невинен", а във всички останали се налага макар и минимално наказание.

Статистическият институт използва специален показател за състоянието на престъпността и наказателното правосъдие - коефициент на криминална активност. Той показва, че на всеки 100 000 души в България се падат 595 осъдени престъпници. През 2009 г. криминалната активност е била по-висока - 616 души с присъда на всеки 100 000.

През 2010 г. са се увеличили присъдите за наркотици и убийства. Най-голям ръст обаче статистиката отчита при делата за престъпления по служба, като в групата влизат и корупционните. Общо осъдените за престъпленията срещу дейността на държавни органи са близо 2700, или с над 57% повече спрямо 2009 г. Най-много осъдени традиционно има за кражби и катастрофи.

Според статистиката криминално най-активни са мъжете на възраст между 18 и 24 години, а след 40-годишна възраст все по-малко хора са привлечени от престъпния начин на живот. Друга тенденция е, че децата между 14 и 17 години имат по-висока криминална активност от 30-35-годишните.

НСИ отчита голямо увеличение на престъпните наклонности на 17-годишните, които се занимават предимно с кражби.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?