18 Април 2024 г. Четвъртък

Правозащитници зоват: Цветанов да си ходи!

2011-07-04 12:23:18

Българският хелзинкски  комитет поиска оставката на МВР шефа Цветан Цветанов по повод поредните му гневни изказвания към съдебната система.

Повод за това са думите на вицепремиера след арестите на проваления обир на банков клон в София. 

На пресконференция той обяви, че задържаните са били пускани от съда и вече акциите на МВР ще се кръщават с имената на магистратите, освободили някого под гаранция.  

„Заплахите, които Цветан Цветанов пряко адресира срещу личността на съдии във връзка с предстоящите им решения по конкретни дела – а именно, да използва имената им като стигма, са акт на първобитно насилие срещу съдебната власт, чиято независимост е основна в замисъла на държавата. 

Тази груба, персонализирана, директна агресия срещу хората, от които зависи справедливият процес, с цел да бъдат принудени да действат, както иска полицията, руши този замисъл. 

Политик си позволява силом да се поставя над закона и да определя вместо съда кому какво се следва. И свръх това да виктимизира конкретни съдии, като превръща собствените им имена в инструмент за клеймосване. Това вече е болезнена омраза. И то политик с двоен стандарт спрямо закона, когато става въпрос за собственото му поведение, като например при публичната злоупотреба със СРС“, мотивират се БХК.

Според правозащитната организация човек, който извършва такава непростима агресия срещу законността, не можел да има място в българското правителство.

 

Наказателни дела вече били компрометирани поради нарушаване на презумпцията за невиновност и заплахите срещу съда.

БХК призовава премиерът и министърът на правосъдието да реагират незабавно на проявата на министър Цветанов и Борисов следвало да го отстрани. 

„Ако са безсилни да се справят с това, следва самите да си подадат оставка“, посочват още от организацията. 

Организацията обяви, че ще се обърне към комисар Вивиан Рединг с искане тя да се намеси и да спре подронването на върховенството на правото в България.

„Що се отнася до ВСС, фактът, че тази „институция” отново ще премълчи насилието срещу съда, вместо да го брани, само още веднъж ще онагледи подчинеността й на вътрешния министър“, завършват от БХК. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати