28 Март 2024 г. Четвъртък

Софиянски: ГЕРБ е "крадливо врабче"

2011-06-22 16:25:37

Правителството и управлението на ГЕРБ e „малко крадливо врабче, което непрекъснато кълве и ощетява общините и бизнеса”. Tова заяви съпредседателят на Общността на демократичните сили (ОДС) и бивш столичен кмет Стефан Софиянски.  

Той каза това по повод дебата за опасното намаляване на парите във фискалния резерв на държавата и последвалите обяснения от премиера, финансовия министър и зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, че с парите от резерва се финансират европейски проекти.  

Според Софиянски взимането на пари от резерва за финансиране на европроекти е правилно като логика и е трябвало да започне още в началото на управлението на Борисов, но за съжаление не е верен начинът, по който се прави. 

Стефан Софиянски попита и кои са тези европейски проекти, струващи 700 милиона лева, сумата, с която е „олекнал” фискалният резерв, само през първото тримесечие на годината.

През този период е била завършена само магистрала „Люлин”, чиято обща стойност е 180 милиона евро, а това правителство е дало едва 60 милиона от тях, посочи той. 
 
Изключително неприятно според Софиянски е, че стил на това управление и на финансовия министър става взимането на пари от европейски програми през некоректни операции. Парите, които общините трябва да получат от европейски проекти, не ги получават директно от резерва, а през държавен фонд, обложени с лихва от 6%. 

 

Ако наистина беше използван фискалният резерв като инструмент за финансиране на европейски проекти, тези проекти щяха да са финансирани отдавна и безлихвено, твърди Стефан Софиянски. 

По думите му така се подхожда и със земеделските субсидии. „И въпреки тези некоректни операции правителството не може да се оправи и харчи пари от фискалния резерв, което е изключително опасно", казва съпредседателят на ОДС. 

Стефан Софиянски припомни, че опоскването на фискалния резерв е започнало още от управлението на Сергей Станишев, когато през 2008 година е бил най-високият му ръст от 12 милиарда лева, а в края на мандата на тройната коалиция е спаднал до 7,8 милиарда. От своя страна ГЕРБ за две години източили от него още 3 милиарда лева. 

Политическият съвет на ОДС реши да поиска разговори с кандидата за президент Румен Христов и Синята коалиция, за подписване на споразумение за общо явяване на президентските избори и където е възможно – и за местна власт, съобщи Иво Цанев на редовната пресконференция на ОДС. 
 
Ако до седмица не получим от Синята коалиция съгласие за тези разговори, ще приемем, че Румен Христов не е единствената алтернатива. Търпението ни не е безгранично, каза Любен Дилов, говорител на ОДС. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати