29 Март 2024 г. Петък

Атина ще получи поредния транш срещу ново затягане на коланите

2011-06-16 19:59:26
Международният валутен фонд ще отпусне своята част (около 3.3 млрд. евро) от ключовия за Гърция транш от 12 млрд. евро до 29 юни, за да се избегне фалит на страната.

За това се договориха днес фондът и Европейският съюз, при условие че задлъжнялата държава ще приеме нов кръг разговори за нови мерки по затягане на финансовата дисциплина. Фондът в продължение на седмици отказваше да отпусне своята част, преди да се приеме нов спасителен пакет за страната, съобщи "Файненшъл таймс".

", заяви пред "Ройтерс" по-рано високопоставен източник от еврозоната, пожелал анонимност.

По-рано тази седмица финансовите министри на еврозоната не успяха да постигнат споразумение как да се привлекат частните инвеститори към втория спасителен пакет за Атина. Обсъждани са три варианта, като Германия, подкрепяна от Холандия и Финландия, предлага единият от тях да е доброволна замяна на облигациите с нови книжа със 7-годишен падеж.

Днес обаче се появиха информации от анонимни източници от германското правителство, че страната вече не настоява на този вариант. Другите възможности са свързани с това облигационерите да реинвестират в книжа с различен падеж. Това е вариантът, на който са склонни Франция, Европейската комисия и Европейската централна банка.

Високопоставени служители на ЕС обаче обявиха, че е малко вероятно да бъде взето решение по въпроса в неделя и понеделник на извънредната среща на финансовите министри от еврозоната (ЕКОФИН). Това коментира и еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен, който заяви, че финансовите министри ще вземат решение по отпускането на поредния транш от първия пакет за Гърция.

"Уверен съм, че Еврогрупата ще успее да вземе решение за отпускането на петия транш за Атина и до 11 юли (следващата среща на групата) ще реши за нова тригодишна помощ за страната", заяви Рен. "В същия контекст в неделя и понеделник ще бъдат обсъдени и съдържанието и условията на новата програма за Гърция, както и как ще бъдат привлечени към нея частните инвеститори."

Според Рен такъв подход на две нива ще позволи на страната да избегне фалит и да се договори нова средносрочна стратегия за нея. Отпускането на транша ще осигури финансиране на страната поне до септември, допълни той. Получаването му е от ключово значение, защото в противен случай Гърция няма да може да покрие плащанията си по дълга през юли. 12-те млрд. евро, очаквани сега, са част от пакета от 110 млрд. евро финансова помощ от ЕС и МВФ, договорени от страната през май миналата година.

Същевременно вчера стана ясно, че Германия ще настоява решението за втори пакет помощ да се измести за септември. Според източници на "Ройтерс" германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле лансират тази идея, за да може да се успокоят рейтинговите агенции, които заплашиха, че ще сметнат за частичен фалит всяка идея за удължаване падежа на облигациите.

Именно тази причина изтъкна Ноут Велинк, член на управителния съвет на ЕЦБ, при изказването си, че при предприемането на този вариант европейският спасителен фонд ще трябва да бъде удвоен до 1.5 трлн. евро. Според него новият пакет за Гърция ще носи твърде много нови неизвестности и рискове и само така ще може да се гарантира сигурността при евентуално разпространение на дълговата криза.

По-късно снощи рейтинговата агенция "Фич" обяви, че е готова на компромис, който ще позволи на Европейската централна банка да продължи да приема гръцки дългови книжа като обезпечение при кредитирането.

Друг член на управителния съвет на ЕЦБ - Лоренцо Бини Смаги, се противопостави на идеята за удължаване на падежа на облигациите, като заяви, че институцията не трябва да бъде притискана да финансира Гърция или което и да е друго правителство.

"Молбата ЕЦБ да удължи падежа на облигациите, които притежава, на държава, за която се смята, че е фалирала, както и да приема подобни книжа като гаранция за финансиране, е нарушение на принципите на политика на централната банка да финансира пряко страните."

Според него Гърция е платежоспособна държава и ще бъде грешка да бъде насърчавана да не си плаща задълженията.

Цялата несигурност около Атина потопи еврото на триседмично дъно спрямо долара, преминавайки нивото на ключова подкрепа, и към 16 ч. българско време то се разменяше за 1.4149 за долар, което показва, че спадът е възможно да продължи, коментира "Ройтерс".

Междувременно стана ясно, че германски застрахователи водят преговори с министерството на финансите в страната, за да поискат изключение от изискването да държат активите си само във висококачествени книжа.

Причина за това е, че те също имат вложения в гръцки облигации, макар и те да са по-малко от половин процент от управляваните от тях 1.2 трлн. евро. С този ход те се опитват да се предпазят от принудителната им продажба и съответно влошаване на финансовите си резултати.

И Ирландия пробва ревизия
Ирландия опитва да открие нов фронт в дълговата криза в еврозоната, като финансовият министър на страната Майкъл Нунан предложи късно в сряда облигационери да поемат няколко милиарда от огромните загуби на банковата група Anglo Irish Bank  и на строителната корпорация - предприемач, Irish Nationwide Building Society, в които държава инжектира за 2 години почти 35 млрд. евро. Думите му бяха изненадващ обрат от досегашната политика държавата да защитава собствениците на дългови книжа. Сценарият те да поемат част от ирландските дългове бе предварително изключен още през февруари при обсъждането с ЕЦБ и ЕС на пакета помощи за закъсалата икономика. От Европейската комисия вчера заявиха само, че нищо няма да коментират, защото не са получавали официално никакво подобно предложение от Дъблин.

Испания добре пласира дълг
Министерството на финансите на Испания направи вчера поредния тест за търсенето на дългосрочни дългови книжа на страната срещу добра доходност за инвеститорите, съобщи "Ройтерс". На пазарите в четвъртък бяха продадени облигации за 1.3 млрд. евро с падеж през 2019 г. (с доходност от 5.35%) и друг пакет за 1.5 млрд. евро с падеж през 2026 г. при лихва от 6.027%. Доходността пък е сравнима с тази на търговията на облигации на вторичния пазар, коментират наблюдатели.
Книжата бяха добре приети от инвеститорите на фона на засилващото се напрежение в Гърция и преговорите по възможните варианти за нейното спасяване, коментира "Ройтерс".
Спредът между доходността по тези испански книжа и бенчмарковите германски е около 278 базисни пункта, което е 18 пункта ръст за деня и най-високо равнище от януари.

Португалия ще опита бързи реформи
Ще опитаме да се върнем на свободния дългов пазар преди 2013 г. - срокът, определен в помощната програма от 78 млрд. евро на ЕС и МВФ, заяви вчера новият консервативен португалски премиер Педро Пасош Коелю. По думите му антикризисната програма ще бъде приложена бързо, макар да осъзнаваме в каква външна ситуация действаме, каза той, имайки предвид гръцката криза. Инвеститорите вероятно ще се успокоят от намаляването на политическата несигурност в Лисабон и ще следят за обещаното вдигане на данъци, рязко намаляване на разходи и задвижване на бавени с години реформи в образованието и правосъдието.
В интервю за "Файненшъл таймс" Коелю предупреди португалците, че ги чакат 2 "ужасни години на дълбока рецесия и висока безработица", за да си върнат доверието на инвеститорите. За да демонстрира солидарност, премиерът няма да се мести в резиденцията и остава в апартамента си в сив столичен квартал.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати