29 Март 2024 г. Петък

Щамът на Е.коли е нов, силно заразен и токсичен

2011-06-02 14:34:59

Щамът на бактерията ешерихия коли, причинил 18 смъртни случая и стотици случаи на зараза в Европа, е нов, силно заразен и токсичен и е носител на гени, които го правят устойчив на някои класове антибиотици, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на Световната здравна организация.

Учени от Китай в сътрудничество със специалисти от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф в Германия са декодирали генома на бактерията за три дни, след като са получили ДНК проби.

"Този щам на бактерията Ешерихия коли енов и е силно заразен и токсичен", се казва в изявлението, направено от специалистите от Пекинския институт по геномика.

В съобщение за пресата учените обясняват, че бактерията е свързана с друг щам на ешерихия коли, известен като EAEC 55989.

Той е изолиран в Централна Африка и причинява остра диария.

Властите все още търсят източника на новата бактерия, за която се смята, че е заразила сурови зеленчуци.

Много от заразените хора от Северна Германия са лекувани в Университетския медицински център Хамбург-Епендорф.

Специалистите са установили, че пациентите не реагират на някои от използваните антибиотици.

"Анализът показа, че смъртоносната бактерия е носител на няколко устойчиви на антибиотици гени, които я правят резистентна на аминогликозиди, макролиди и бета-лактам антибиотици", допълват учените.

 

Новият щам носи характеристиките и на други щамове на ешерихия коли, които причиняват симптоми като кървава диария или хеморагичен колит и хемолитично-уремичен синдром, засягащ бъбреците.

Ешерихия коли може да се предава от човек на човек, но експертите отбелязват, че няма доказателства това да се е случило при голям брой от регистрираните случаи на зараза.

Хилде Крузе, експерт по безопасността на храните от СЗО, уточнява за Асошиейтед прес, че новият щам е мутирала форма на две различни бактерии ешерихия коли с агресивни гени. Това обяснява масовото разпространение на щама в Европа и защо той е толкова опасен.

"Става въпрос за уникален щам, който досега не е бил изолиран от пациенти", казва Крузе. Тя допълва, че новият щам има "разнообразни характеристики". Това го прави "по-опасен и произвеждащ повече токсини" от стотици щамове на ешерихия коли, които се откриват в червата на хората.

Досега мутиралият щам на бактерията е причинил смъртта на 18 души и е разболял над 1500 души. Сред тях са 470 пациенти, развили рядко срещано усложнение на бъбречна недостатъчност.

Изследователите все още не са в състояние да посочат източника на заразата, засегнала най-малко девет страни в Европа.

Хилде Крузе обяснява, че не е необичайно за бактерия да продължи да мутира, еволюира и разменя гени. 

"Подвижността в света на микробите е голяма", казва Крузе. Тя допълва, че е трудно да се каже откъде идва новият щам, но обяснява, че щамовете от хора и животни лесно разменят гени помежду си, подобно на това как животински вируси като ебола понякога прескачат в човека.

"Трябва да се помисли за животински източник. Много животни са приемници на различни типове произвеждащи токсини бактерии ешерихия коли", казва Хилде Крузе.
Някои учени допускат, че смъртоносната ешерихия коли вероятно произхожда от заразени торове, използвани за наторяване на зеленчуци.

При предишни случаи на зараза с ешерихия коли най-засегнати са били децата и възрастните хора. Сега бактерията непропорционално заразява възрастни индивиди и особено жени.

Крузе смята, че вероятно има някаква особеност на новия щам, която го прави по-опасен за възрастните.

Експертът по безопасността на храните предупреждава, че здравните власти не знаят колко голяма е заплахата, тъй като хората с леки форми на заразата не търсят медицинска помощ.

"Трудно е да се каже колко опасен е новият щам на ешерихия коли, тъй като нямаме представа за реалния брой на заразените хора", казва Крузе.

Здравните власти в Германия предупредиха населението да не консумира марули, домати и краставици. 

За да се избегне предаване на заразата чрез храна, от Световната здравна организация препоръчват да се спазват стриктни мерки за хигиена и приготвяне на хранителните продукти - ръцете да се мият старателно преди хранене или готвене, суровото и сготвеното месо да се съхраняват отделно от други храни, хранителните продукти да се готвят докрай, плодовете и зеленчуците да се мият много добре, особено ако се консумират сурови. Експертите препоръчват по възможност суровите плодове и зеленчуци да се белят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати