29 Март 2024 г. Петък

Митрева контра на Борисов – не иска да си ходи

2011-05-16 10:54:46

Управителят на НОИ Христина Митрева не смята да подава оставка, както поиска премиерът Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на института.

Фактът, че Митрева е в пенсионна възраст, по никакъв начин не означава, че тя трябва да се пенсионира, тъй като Кодексът на труда позволява на хората да работят и след това, заявяват още от НОИ, цитирани от БНР.

Премиерът Бойко Борисов поиска шефът на НОИ да подаде оставка заради заложени грешни приходи в бюджета на осигурителния институт.

„Не считам, че се справи добре с работата”, аргументира се министър-председателят, като напомни, че вече е в пенсионна възраст.

Запитан как ще я пенсионира, ако тя не иска, той обясни, че като лидер на най-голямата партия в парламента ще събере мнозинство, което да гласува отстраняването на Митрева.

Процедурата по освобождаването на управителя на НОИ изисква това да стане от парламента, защото е избираема длъжност с мандат.

Митрева все още не била разговаряла с премиера Борисов.

 

62-годишната Христина Митрева работи в НОИ от 1997 г. Тогава тя е назначена за главен актюер в института.

С идването на кабинета на ГЕРБ Митрева бе поканена от социалния министър Тотю Младенов за негов заместник. През март 2010 г. тя бе избрана от парламента за управител на НОИ, след като тогавашният шеф Сотир Ушев подаде оставка.

С връщането на Митрева в НОИ гръмна скандал – тя бе обвинена в конфликт на интереси, тъй като се водеше консултант на социалния министър, за което получаваше възнаграждение от 700 лева месечно.

Митрева си навлече общественото недоволство и когато се разбра, че е получила от обезщетения за неизползван платен отпуск 31 000 лева, точно когато правителството умуваше как да се справи с проблема с отпуските.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати