29 Март 2024 г. Петък

Юнайтед отново сломи Челси и докосва 19-та титла

2011-05-08 20:01:25
Манчестър Юнайтед е на една точка от най-великия си исторически рекорд, след като победи днес с 2:1 основния си претендент за титлата Челси. До края на сезона има още два мача, дистанцията между двата тима стана шест точки и още в следващия двубой "червените дяволи" могат да спечелят шампионата за 19-ти път и да задминат вечния си съперник Ливърпул, който има 18.

Двубоят на "Олд Трафорд" бе очакван от стотици хиляди фенове на футбола по света, тъй като победа за лондончани можеше да доведе до знаменит обрат в битката за титлата, какъвто Висшата лига надали помни. 

Възпитаниците на сър Алекс Фъргюсън обаче бяха железни. Още в 1-та минута на мача Хавиер Ернандес демонстрира защо е титуляр, а Димитър Бербатов резерва и откри резултата, а в 23-та капитанът на тима Неманя Видич удвои преднината на домакините. 

Челси бе далеч от силната си игра в последните мачове и едва през второто полувреме, когато "червените дяволи" се прибраха в защита, успя да натисне и да сътвори нещо по-смислено. Така при една доста щастлива ситуация Лампард намали резултата. 

До края на мача домакините имаха няколко прекрасни възможности да вкарат нов гол, но ги пропиляха. Все пак резултатът остана 2:1, предостатъчен, за да започнат подготовките за празненствата. 


Надали има фен и на Юнайтед, който в най-смелите си мечти да си е представял начало на мача, като това, което се случи на "Олд Трафорд". Едва 39 секунди бяха изминали от първия съдийски сигнал на Уеб и резултатът вече бе 1:0 в полза на домакините.

Гигс пое топката, пусна към Парк, който пък видя коридор между Тери и Луис и с лекота изведе Ернандес сам срещу Чех. Формата на Чичарито е толкова добра, че мексиканецът трудно можеше да пропусне толкова златен шанс и закова кълбото в долния ляв ъгъл на вратата! 

Така с гол бувкално от съблекалнята, Юнайтед бе на върха на концентрацията и емоцията, а Челси на дъното. Това оказа неминуемо влияние върху следващите минути и те преминаха изцяло под доминацията на "червените дяволи". 

В 8-та минута Чех трябваше да избива опасен изстрел от дистанция на Руни, а после Чичарито пропусна нова стопроцентова възможност, след като бе оставен непокрит на далечната греда, но не успя да засече нов прекрасен пас на Парк. 

Руни напираше да запише името си сред голмайсторите и в 15-та минута опита нов шут от дистанция, който обаче премина покрай гредата, за късмет на лондончани. 

Челси така и не можеше да заиграе в ритъм, но все пак опита да изнесе играта и в 19-та минута стигна до първия си по-сериозен удар. След меле в наказателното поле Калу стреля силно, но право във Ван дер Сар. 

Така се стигна до 23-та минута, когато пълното превъзходство на Юнайтед бе подпечатано повторно. Мощен удар на Парк бе избит от Чех в корнер. Последва центриране в наказателното поле и там Видич бе оставен непокрит от Тери и капитанът на "червените дяволи" с глава засече топката от няколко метра в мрежата на гостите за 2:0. Никакъв шанс за "сините" от Лондон. 

И тук вече интригата изглеждаше почти съсечена. Комфортният аванс позволи на домакините да отпуснат малко юздите и Челси на свой ред започна да поглежда по-често към вратата на противника. Така в 25-та минута резултатът за малко не бе намален. Едно центриране бе отклонено от Ернандес нелепо към далечната греда и там Калу надскочи Руни и засече от няколко метра, пращайки топката точно под гредата. Ван дер Сар обаче бе вездесъщ и с една ръка успя да отрази. 

Последваха два мощни удара на Дрогба от пряк свободен удар - първият спасен от холандеца, а вторият встрани от вратата. С това обаче се изчерпа всичко по-интересно в атаката на "сините". 

Така двата тима се оттеглиха за почивка и докато футболистите на Юнайтед са имали причина да предвкусват празненствата, Анчелоти трябваше да прави промени. Мениджърът на Челси реши да стегне защитата, пускайки Алекс и да съживи халфовата линия, пускайки Рамирес. 

Началото на втората част далеч не бе толкова динамично колкото първата. Юнайтед бе много по-спокоен и прекрасно подреден в защита, докато Челси просто не можеше да намери пролука и изглеждаше като едно малко сърдито дете, което се инати, но не може да постигне своето. 

Домакините имаха две претенции за дузпи, първо за игра с ръка на Лампард в наказателното поле и трябва да се признае, че тук те имаха основания. Вторият път бе за нарушение на Тери срещу Валенсия, но по-скоро имаше фаул в полза на Челси, отколкото дузпа. 

Все пак натискът на "сините" започна да дава резултат, макар и положенията им да не бяха достатъчно чисти. В 66-та минута Дрогба овладя прекрасно извеждащ пас зад защитата и с второто си докосване стреля към далечния ъгъл, но не успя да намери рамката на вратата. 

Така се стигна до 69-та минута, когато при едно наглед безобидно центриране в наказателното поле на Юнайтед, Иванович с глава отклони топката към вратата и от няколко метра Лампард я отклони неспасяемо в мрежата. "Червените дяволи" претендираха за засада, но повторенията ясно показаха, че Видич покриваше сънародника си. 

Още в следващата минута Юнайтед можеше да си върне аванса от два гола, но Руни направи непростим пропуск. Ернандес бе изведен в наказателното поле на Челси след грешка на Ашли Коул и мексиканецът хитро подаде към английския си сънародник, който засече от няколко метра, но Алекс със самоотвержен шпагат изби точно пред голлинията. 

В рамките на две минути, от 82-та до 83-та, домакините можеха отново да се разпишат, като Уейн Руни имаше три отлични шанса за гол. Първо нападателят стреля от дъгата на наказателното поле, но в аут. После бе изведен сам срещу Чех, но вратаря скъси дистанцията и му изби, а след това отново от границата на пеналтерията пропусна. 

Още по-чиста възможност имаше и Чичарито, който в 87-та минута бе намерен от Валенсия в наказателното поле и сам срещу вратата с глава стреля над напречната греда. Малко след него пък Торес можеше да върне интригата в самия край, но негов удар премина покрай страничния стълб. 

Последните минути бяха изключително наситени, като Ернандес имаше още един шанс за гол. Гигс го намери прекрасно около точката на дузпата, но той стреля много слабо в аут. Колкото по-малко време оставаше, толкова повече възможности създаваха домакините и все пак нов гол не падна. 

Манчестър Юнайтед - Челси 2:1

1:0 Ернандес (1)
2:0 Видич (23)
2:1 Лампард (69)

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Фабио (88, Смолинг), Фърдинанд, Видич, О'Шей (46, Еванс), Валенсия, Карик, Гигс, Парк, Руни, Ернандес

Челси: Чех, Иванович, Луис (46, Алекс), Тери, Коул, Микел (46, Рамирес), Есиен, Лампард, Калу (62, Торес), Дрогба, Малуда
източник: gol.bg

Последни новини от категория Футбол


Новини
Българският треньор Красимир Балъков привлече в екипа си Илия Груев. Новият помощник се появи на снимки при първата тренировка на "Хайдук" (Сплит) в Хърватия.В момента Груев е асистент на ...
Новини
Благоевградският Пирин няма да участва в първенството на „А" група през следващия сезон. Това стана ясно след заседанието на Изпълкома към БФС, предаде репортер на Topsport.bg. ...
Новини
Звездата започна мача извън титулярите, заради проблем с глезена. В средата на първата част обаче, Ола Тойвонен напусна с травма и това накара селекционера Ерик Хамрен да заложи на Ибра. ...
Новини
Холандският специалист Мартин Йол ще наследи Марк Хюз на мениджърския пост във "Фулъм", съобщи клубът.Бившият наставник на Димитър Бербатов в "Тотнъм" е подписал ...
Новини
България остана с минимални шансове за Евро 2012, след като "лъвовете"Родните ни национали вече са с пет точки в група "G", колкото има и Швейцария, а черногорците и Англия са ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати